Regeringen sätter spiken i Saabs kista

7/4: Regeringen sätter spiken i Saabs kista

Samtidigt som Saabs produktion står stilla, väljer regeringen att allvarligt försämra villkoren för etanoldrivna förmånsbilar. Det kan bli spiken i Saabs kista, bedömer Gröna Bilister.

Gasbilar får fortsatt 40 % reducerat förmånsvärde till och med 2013, medan etanolbilarnas nedsättning på 20% tas bort, vilket är ett hårt slag för Saab.

– En stor del av Saabs försäljning har varit etanoldrivna Biopower som förmånsbilar på den svenska marknaden. Nu punkterar regeringen den marknaden genom att skrota nedsättningen för etanolbilar, trots att deras klimatnytta är nästan den samma som för gasbilarna. Det kan mycket väl bli spiken i kistan för Saab, säger Jakob Lagercrantz, ordförande för Gröna Bilister.

Gröna Bilister är positiva till förmånsnedsättningen för gasbilar, men kritiska till att beskedet dröjt så länge att gasbilsmarknaden mer än halverats de senaste månaderna. Organisationen är också kritiska till att gasbilssatsningen inte kombineras med satsningar på gasmackar.

– Regeringen måste kunna visa hur alla gasbilarna ska tankas. Dagens 126 gasmackar måste snabbt bli minst 500 och biogasens andel måste öka på den fossila naturgasens bekostnad – inte tvärtom.

Regeringen presenterar igen supermiljöbilspremien som en nyhet, men ger inte klarhet i några av de frågor som bl.a. Gröna Bilister dryftat.

– Transportstyrelsens förslag till säkerhetskrav är så högt ställda att inte en enda elbil på marknaden klarar dem. Dessutom föreslås premien bara gälla privatpersoner, och först från 2012, vilket förstås drabbar elbilsförsäljningen i år, säger Jakob Lagercrantz.

Istället för en ensidig premie till elbilar, föreslår Gröna Bilister ett system som balanserar förmåner och avgifter.

– Premier, reduktioner och bonusar ger stora hål i statskassan när miljöbilsboomen tar fart. Då får vi krav på att minska stimulansen, med en ryckighet och osäkerhet för marknaden. Med en rejäl peng för de miljöbästa bilarna och en hög skatt för värstingarna, får vi ett långsiktigt system som inte kostar statskassan något, säger Mattias Goldmann, ansvarig för Gröna Bilisters bonus-malus-skatteförslag.

 

För ytterligare information: Kontakta Jakob Lagercrantz, 0708-173 808, Mattias Goldmann, 070-309 00 45 eller Gröna Bilisters kansli på 018-320 220.