Säter förtjänar etanolpump – och kommunen har bollen

14/8: Säter förtjänar etanolpump – och kommunen har bollen

– Sätt upp en etanolpump i Säter! Den uppmaningen kommer Mattias Goldmann från Gröna Bilister med anledning av att miljöpartiet efterlyst ett tankställe för etanol i kommunen.

I landet finns nu nästan 400 etanolpumpar. Falun, Borlänge och Hedemora har tankmöjligheter för etanol, men ännu inte Säter. Gröna Bilister uppmanar OKQ8 och Statoil, som båda har mack i Säter och båda vill hålla en hög miljöprofil, att snarast erbjuda tankställe för etanol i kommunen. Samtidigt poängterar organisationen att kommunen aktivt kan medverka till att ett sådant tankställe etableras.
 
– Genom att systematiskt byta till etanolbilar kan kommunen garantera en rimlig avsättning för etanol och därmed snabbare få till tankstället. Dessutom kan Säter i sin upphandling av bensin premiera de bolag som också erbjuder förnybara bränslen. Om det inte hjälper, kan kommunen faktiskt också själv anordna tankmöjligheter, såsom många kommuner gör med biogas, säger Mattias Goldmann.
 
Att byta till etanol är ett enkelt sätt att göra en stor miljöinsats utan att göra någon uppoffring. Dessutom tjänar man drygt en krona milen på att köra på etanol, så den nya etanolpumpen är bra för både miljön och plånboken. Tankmöjligheterna för etanol börjar vara relativt väl utbyggda, men när man trots allt inte hittar något tankställe för etanol kan man utan problem tanka bensin. Etanolfordon säljs i dagsläget av Ford, Saab och Volvo.
 
– Det har blivit lönsamt att ta miljöbilsansvar. De flesta miljöbilar kostar något mer i inköp, men bränslet är avsevärt billigare än bensin. Dessutom är parkering gratis för miljöbilar i åtskilliga kommuner och förmånsvärdet är reducerat med tjugo till fyrtio procent. Det är alltså helt oförsvarbart att många av landets kommuner fortfarande inte ens börjat bytet från fossil bensin till förnybar etanol eller biogas.
 
Många kommuner har redan bytt ut över hälften av sin fordonspark till miljöbilar som går på etanol eller biogas. Bytet är viktigt för miljön och klimatet men också bra för kommunkassan eftersom biobränslena är billigare än bensin och diesel. Gröna Bilister uppmanar därför Säter kommun att skyndsamt fasa ut bensin- och dieselbilarna till förmån för miljöbilar.
 
 
För ytterligare information: Kontakta Gröna Bilisters Mattias Goldmann, 070-309 00 45.

Gröna Bilisters granskning av landets kommuner ur miljöbilsperspektiv