Skurup gör rätt – beställer etanolbilar utan att det

14/11: Skurup gör rätt – beställer etanolbilar utan att det finns mack

– Genom att beställa många miljöbilar på ett bräde kan kommuner komma förbi hönan-och-ägget-situationen, där ingen sätter upp tankställen för etanol för att det inte finns någon efterfrågan och ingen köper miljöbilar för att det inte finns någonstans att tanka dem. Skurup gör helt rätt som köper etanolbilar redan innan tankstället finns, säger Mattias Goldmann från Gröna Bilister.

Skurups kommun har beslutat köpa 18 etanolbilar av modell Ford Focus FFV, trots att det i dagsläget inte finns något tankställe för etanol i kommunen. Dåvarande OK har tidigare utlovat ett tankställe när det finns minst tio bilar och Gröna Bilister uppmanar branschen att tillse att Skurup snabbt får ett tankställe för etanol.

Skurups etanolbilsavtal sträcker sig tre år och de första bilarna levereras i mars 2006. Redan då kan det finnas ett eller flera tankställen för etanol i kommunen. De närmaste tankställena för etanol finns i dagsläget i Sjöbo, Svedala och Ystad.

Gröna Bilister granskar landets kommuner ur miljöbilsperspektiv och har tidigare granskat Skurup som fick fem stjärnor av tio möjliga. Kommunens nuvarande agerande innebär högre poäng i en kommande granskning.

För ytterligare information: Kontakta Gröna Bilisters Mattias Goldmann, 070-309 00 45.

Gröna Bilisters granskningar av landets kommuner ur miljöbilsperspektiv