Sven Bergström (c), Hudiksvall, invigde kampanjen Kampanjstart: Inte Bilen Under Milen

30/6: Sven Bergström (c), Hudiksvall, invigde kampanjen Kampanjstart: Inte Bilen Under Milen

Idag startar kampanjen Inte Bilen Under Milen, lanserad av Gröna Bilister och Sjukgymnastförbundet och invigd av Sven Bergström från Hudiksvall, riksdagsledamot för centerpartiet. Kampanjen ska få fler att avstå från bilen för de korta resorna, så att miljön och folkhälsan förbättras. Kommuner, företag och privatpersoner utmanas att gå med.

– Fysisk inaktivitet håller på att bli ett av våra allra största folkhälsoproblem, så en kampanj som denna är väldigt viktig. Slentriantänkandet gör att man alltför lätt hamnar bakom ratten, så jag hoppas att kampanjen kan få fler att förstå hur smart det är att låta bilen stå. Dessutom är den helt rätt i tiden, eftersom omvärlden har ögonen på Sverige genom ordförandeskapet i EU, säger Sven Bergström, centerpartist från Hudiksvall och ledamot av riksdagens trafikutskott.

Kampanjen invigdes högtidligt på Almedalen under tisdagen, med en representant från vardera politisk block som symboliskt befriade en inlindad cykel.

– Fysisk aktivitet är en grundpelare för vår hälsa, men inaktiviteten blir allt mer utbredd. Vi måste bli bättre på att källsortera våra resor, så att vi oftare rör på oss istället för att bara sätta oss i bilen, säger Anna Hertting, ordförande för Sjukgymnastförbundet.

Kampanjen Inte Bilen Under Milen fokuserar på de korta bilresorna, som ofta kan ersättas med cykel och gång, kollektivtrafik eller med att helt avstå från bilresan för att t.ex. ha ett telefonmöte.

– Sextio procent av våra bilresor är under fem kilometer, men många av våra korta bilresor är helt onödiga. Men att utmana folks beteende är bland det svåraste man kan göra säger Jakob Lagercrantz, ordförande för Gröna Bilister.

Kampanjen har en särskild sajt, intebilenundermilen.se, ett upprop där man som privatperson, företag eller kommun kan skriva under ett miljö- och hälsolöfte att försöka avstå från bilen för de korta resorna. Kampanjen kommer också att synas på vägtavlor, med slogans som ”Bli trädkramare utan att gå ut i skogen”, ”Varenda kotte kommer att tacka dig”, ”Levande spargrisar utmed vägarna varje onsdag” och ”Jaså, där går du och sparar pengar?”


För ytterligare information: Kontakta Sven Bergström 070-343 94 95, Anna Hertting 0703-508 604 eller Jakob Lagercrantz 0708-173 808. Foton från invigningen fås från Cecilia Carlqvist 070-271 35 17.