Svenska Rallyt miljöföredöme ­- gör vad VM i Åre inte orkade

8/2: Svenska Rallyt miljöföredöme ­- gör vad VM i Åre inte orkade

Idag startar Svenska Rallyt, den första VM-tävling i världen att köra med etanol. Hela arrangemanget är miljödiplomerat av Håll Sverige Rent. Gröna Bilister är positiva och kontrasterar beteendet mot VM i Åre som har en usel miljö- och klimatprofil.

– Bilsporten tar allt tydligare ett aktivt miljöansvar, med Svenska Rallyt som utmärkt exempel. Kontrasten är stor mot Sveriges andra pågående VM, som aktivt valt bort miljöbilarna, säger Jakob Lagercantz från Gröna Bilister.

Gröna Bilister anser att alla större evenemang bör ta ett tydligt klimatansvar, särskilt de som är beroende av att klimatförändringarna hejdas. Svenska Rallyt förutsätter packad snö och is och en massiv övergång till förnybara drivmedel är en viktig del i att Sverige fortsatt har kalla vintrar. 

– Sverige är bäst på miljöbilar i Europa och det märks på Svenska Rallyt, som visar Åre-VM hur man bör göra, säger Jakob Lagercantz. 

Gröna Bilister slår fast att all motorsport successivt bör övergå till förnybara drivmedel, både för att minska sin egen miljöpåverkan och för att visa den bilintresserade allmänheten att biobränslen inte innebär sämre prestanda – tvärtom.

– Den största enskilda klimatpåverkan från arrangemang som Svenska Rallyt kommer från åskådarnas resor, och här önskar vi oss fortsatt mer av arrangörerna. Ingen ska behöva ta bilen för att se på biltävlingar, avslutar Jakob Lagercantz.
 

För ytterligare information: Kontakta Jakob Lagercrantz, 0708 173 808