Sverigetaxi Karlstad får beröm av Gröna Bilister – och kommunen uppmanas påskynda taxis omställning

3/11: Sverigetaxi Karlstad får beröm av Gröna Bilister – och kommunen uppmanas påskynda taxis omstäl

Sverigetaxi Karlstad byter till miljöbilar och är enda taxibolaget i Karlstad som kör på biogas. Gröna Bilister är positiva och uppmanar Karlstad kommun att kräva miljötaxi när de upphandlar transporttjänster för att påskynda omställningen.

Sverigetaxi Karlstad har två etanolbilar och två gasbilar av totalt åtta taxi, vilket ger en miljöbilsandel på 50 procent. Det är skyhögt över taxis riksgenomsnitt på ungefär 15 procent, och långt över de större konkurrenterna i Karlstad.

– En genomsnittlig taxibil går drygt 10 000 mil per år, så varje miljötaxi gör samma miljönytta som sju normala miljöbilar. Dessutom kör taxi mycket i innerstan, där låga hälsopåverkande utsläpp är särskilt viktiga. Därför är det väldigt glädjande att Sverigetaxi Karlstad byter till miljöbilar, särskilt de biogasbilar de köpt in med minimal klimatpåverkan och nästan inga hälsopåverkande utsläpp alls, säger Martin Prieto Beaulieu, ansvarig för taxifrågor på Gröna Bilister.

Gröna Bilister uppmanar Karlstad kommun att kräva miljöbilar när de upphandlar förvaltningsresor, färdtjänst och skolskjuts, och ge extra ersättning till de som väljer att köra på biogas.

– Kommuner och landsting står för ungefär hälften av taxis inkomster, framför allt genom färdtjänst och skolskjuts. Karlstad bör ta efter Linköping, Norrköping och Östersund och begära att taxi kör använder miljöbilar med förnybara drivmedel när de kör för kommunen. Egentligen är det ju orimligt att kommunen med skattepengar köper onödigt smutsiga, klimatförstörande transporter, säger Martin Prieto Beaulieu.

Enligt Naturvårdsverkets, Vägverkets och Konsumentverkets gemensamma bedömning, minskar bilar som framförs på etanol E85 klimatpåverkan med 56 procent jämfört med bensin (och drygt 50 procent jämfört med diesel), medan biogas minskar klimatpåverkan med 93 procent. Gröna Bilister har tidigare berömt Karlstads kommun för etableringen av biogas i kommunen.

– Biogas är det bästa fordonsbränslet, och för taxi som kör mycket i stan är gasens obefintliga partikelutsläpp en särskild fördel. Karlstad har gjort helt rätt med biogasen och bör planera för minst en gasmack till, så att det inte innebär någon omväg att köra på biogas.

 

För ytterligare information kontakta:

Martin Prieto Beaulieu, taxiansvarig hos Gröna Bilister.
Tfn: 0702-132 055
E-post: martin.prieto.beaulieu@gronamobilister.se


Foto på Martin Prieto Beaulieu som delar ut rosor till miljötaxi (fritt för publicering) rekvireras från vår hemsida, www.gronamobilister.se/press


Gröna Bilisters pressrum: www.mynewsdesk.com/se/pressroom/grona_bilister