Tåg är rätt spår, Vasaloppet!

28/2: Tåg är rätt spår, Vasaloppet!

Gröna Bilister ser mycket positivt på det samarbete som lanserats mellan SJ och Vasaloppet om tåg till Mora. Men Vasaloppsarrangörerna måste sluta uppmana deltagarna i Stafettvasan att komma i två bilar per lag.

Vasaloppet är Sveriges största vinterevenemang med närmare 50 000 deltagare, vilket ger arrangörerna ett särskilt ansvar att minimera tävlingarnas klimatpåverkan. Gröna Bilister ser mycket positivt på det samarbete som lanserats mellan SJ och Vasaloppet om tåg till Mora, som ett led i att minska denna påverkan.

Tåg är alltid att föredra på längre sträckor. Möjligheten att ta tåg till Vasaloppen minskar utsläppen av växthusgaser och det är ett viktigt steg för ett klimatanpassat Vasalopp. Kanske betyder det också att arrangörerna slipper varna för trafikkaos i Mora i år, säger Kristina Birath, styrelseledamot i Gröna Bilister och Vasaloppsåkare.

Kortvasan, arrangerad av ICA, innehåller ett tågpaket som väsentligt minskar denna deltävlings klimatpåverkan, och valet av Volkswagen som samarbetspartner bedöms som positivt eftersom bilföretaget har flera miljöbilsklassade fordon.

– Första priset i Vasaloppet och Tjejvasan är en bil. Vi tar för givet att det blir en miljöbil i år!

Gröna Bilister är dock fortsatt kritiska mot upplägget av Stafettvasan, där deltagarna uppmanas att ta med två bilar per lag eftersom inga samåknings- eller busslösningar finns. Dessutom noterar man att senaste Vinter-OS klimatkompenserade sina utsläpp, medan Vasaloppet inte ens orkar med att klimatkompensera de egna resorna.

För ytterligare information: Kontakta Gröna Bilisters Kristina Birath 070-349 06 15 (presskontakt Mattias Goldmann 070-309 00 45).