Trollhättan skaffar 100 gasbilar på en gång

21/5: Trollhättan skaffar 100 gasbilar på en gång

Trollhättans fordonsupphandling är klar och idag fredag 21 maj överlämnas beställningen till leverantören ANA Trollhättan. Ungefär 100 tjänstebilar ska ersättas med biogasdrivna bilar. Gröna Bilister gratulerar kommunen till att än en gång visat att man är ledande i omställningen till biogas.

Trollhättan valde ANAs anbud för de cirka 100 bilar upphandlingen gäller. Man kommer nu att köpa Opel Zafira, Opel Combo och Saab 9-3, alla i biogasutförande.

– Trollhättans ambitiösa omställning av bilparken imponerar och inspirerar, och det är rätt tänkt att välja biogas eftersom det är det miljö- och klimatbästa bränslet på marknaden. Omställningen kommer kommuninvånarna till gagn genom bättre luftkvalitet, och gagnar omvärlden i form av minskad klimatpåverkan, säger Gröna Bilisters VD Cecilia Carlqvist. 

Gröna Bilister har tidigare berömt Trollhättan för sitt biogasarbete och konstaterar att kommunen nu befäster sin position som en absolut ledande biogaskommun.

– Att byta till biogas är en mycket viktig insats för minskad klimatpåverkan och bättre innerstadsluft. Dessutom blir kommunen mindre beroende av ett i framtiden stigande oljepris, vilket gör att man får mer pengar över till kärnverksamheten samtidigt som det skapas arbetstillfällen lokalt. Därför uppmanar vi andra kommuner att följa Trollhättans exempel, och alla trollhättebor att överväga om inte nästa bil bör gå på biogas, säger Cecilia Carlqvist.

Gröna Bilister har utsett biogas till Bästa Bränsle och räknar med en snabbt ökande efterfrågan på biogas redan i år.

– Nu finns det bra gasbilar från bland annat Volvo, Volkswagen, Ford och Mercedes. Samtidigt ökar medvetenheten om att vi måste minska bilismens klimatpåverkan. Det är trist att en stor del av Blekinges bilister i praktiken inte kan välja dem, säger Cecilia Carlqvist.

Överlämnandet sker idag, fredag 21 maj klockan 14.00 på ANA Trollhättan. Då visas också upp Trollhättans kommande biogasbilar.