Ulricehamns biogaspeng får beröm av Gröna Bilister

12/6: Ulricehamns biogaspeng får beröm av Gröna Bilister

Ulricehamn ger 3 000 kronor i bränslebidrag till den som köper gasbil. Kommunen öppnar dessutom gastanken vid Reningsverket för allmänheten och stimulerar kommunanställda att välja gasbil. Utmärkt, tycker Gröna Bilister.

– Biogas är det bästa fordonsbränslet för miljön, klimatet och hälsan. Därför är det utmärkt att det nu blir möjligt för allmänheten att tanka lokalt producerad biogas, och särskilt skojigt att kommunen ger medborgarna en morot i form av en gascheck så att steget att bli gasbilist minskar, säger Mattias Goldmann, kommungranskare hos Gröna Bilister.

Ulricehamn har nu öppnat gastanken vid Reningsverket även för allmänheten och den som köper en ny gasbil får 3 000 kronor i bidrag att köpa gas för. Dessutom erbjuder kommunen miljöbilar som löneförmån, vilket Gröna Bilister är mer tveksamma till.

Kommunens bilerbjudande riktar sig till tillsvidareanställda i kommunen med mer än tre år kvar till sin pension, därutöver ordförande och vice ordförande i kommunstyrelsen, samt ordföranden i Vård- och omsorgsnämnden och Barn- och ungdomsnämnden. Totalt omfattas cirka 1600 personer. Beroende på vad bilen kostar och vilka inkomster man själv har blir vinsten jämfört med att själv köpa ny bil mellan tusen och tre tusen kronor i månaden, utan kostnad för kommunen.

– Vi är glada när kommuner stimulerar grön bilism, men att erbjuda miljöbilar som löneförmån riskerar att leda till ett ökat bilåkande. Därför föreslår vi Ulricehamn tt noga utvärdera att denna förmån inte får negativa miljökonsekvenser totalt sett, säger Mattias Goldmann.

I Gröna Bilisters handbok ”Utmaning 2010” finns ett kapitel om hur kommuner kan stödja biogastillväxt. Ulricehamns kommunalråd har fått handboken.

För ytterligare information: Kontakta Gröna Bilisters Mattias Goldmann, 070-309 00 45.

Gröna Bilisters granskningar av landets kommuner ur miljöbilsperspektiv

Handboken ”Utmaning 2010”