Uppsala får ny bilpool – Gröna Bilister positiva

10/3: Uppsala får ny bilpool – Gröna Bilister positiva

Imorgon fredag den 11 mars invigs Sunfleets nya bilpool, centralt i Uppsala och öppen för allmänheten. Bilpoolen underlättar för medborgarna att inte använda egen bil och påskyndar omställningen till miljöbilar. Gröna Bilister gratulerar Uppsalaborna till ett viktigt steg på vägen mot hållbar bilism.

Sunfleets nya bilpool placeras på Dragarbrunnsgatan 50, under Svava Gallerian och två minuters promenad Forum Gallerian och tågstationen. Här finns två praktiska miljöbilar, som alltid är väl tankade och rena när man kommer och som man använder för någon timma upp till ett par dagar.

– Många behöver ha tillgång till bil men skulle vara glada att slippa äga bilen. Då är bilpoolen en spännande lösning som ger mer pengar över till annat samtidigt som bilismens klimatpåverkan minskar, säger Gröna Bilisters ordförande Jakob Lagercrantz.

Enligt Gröna Bilister ersätter en bilpoolsbil ungefär fem privata bilar, eftersom den används mycket mer effektivt. Den som är med i en bilpool istället för att ha egen bil ökar också sin andel resor med kollektivtrafik, gång och cykel. Den som är med i en nationell bilpool som Sunfleet har tillgång till poolbilar från Malmö i söder till Luleå i norr.

Bilpoolen i Uppsala är öppen för allmänheten, dygnet runt och alla veckans dagar. Poolbilarna ska bl.a. användas av Vasakronans personal och hyresgäster, som ett led i deras miljöarbete.

– Det är ett utmärkt sätt att ta miljöansvar som hyresvärd och vi uppmanar andra fastighetsbolag att ta efter. Vi önskar också att kollektivtrafiken tar fram bilpoolserbjudande åt sina resenärer, och att Uppsala kommun ser bilpoolen som en möjlighet att minska antalet kommunägda fordon, säger Jakob Lagercrantz.

Gröna Bilister bedömer att uppemot en fjärdedel av Uppsalaborna kan tänkas avstå från egen bil till förmån för bilpoolsmedlemskap, och uppmanar alla att testa om bilpoolen fungerar för dem.

För ytterligare information: Kontakta Jakob Lagercrantz. 0708-173 808 eller Gröna Bilisters kansli på 018-320 220. Gröna Bilisters granskning av landets kommuner ur miljöbilsperspektiv finns på www.gronamobilister.se.