Utmaning: från Smygehuk till Riksgränsen på biogas

9/7: Utmaning: från Smygehuk till Riksgränsen på biogas

Imorgon avgår en försöksbil från Smygehuk i Skåne. Målet är att nå Riksgränsen med enbart biogas i tanken. Bakom försöket står Gröna Bilister som nyligen utsett biogas till miljöbästa fordonsbränsle 2009. Organisationen vill med försöket visa att biogas är ett bränsle för hela Sverige.

– Biogas är det miljöbästa fordonsbränslet, men det har länge funnits stora områden där det inte är möjligt att tanka biogas. Alldeles nyligen öppnade en biogasmack i Sundsvall. Jag vill visa att det nu är möjligt att miljövänligt ta sig genom hela landet med enbart biogas i tanken, säger biogasföraren Per Östborn från Gröna Bilister.

Biogas har 93 procent lägre klimatpåverkan än bensin och blev av Gröna Bilister nyligen utsett till miljöbästa fordonsbränsle 2009. För att visa på möjligheten att använda biogas i stora delar av landet kommer Gröna Bilister att försöka köra en VW Passat Ecofuel från Smygehuk i Skåne till Riksgränsen i Norrbotten. Målet är att klara sig med enbart biogas i tanken, något som Gröna Bilister tror är möjligt efter att en ny biogasmack i dagarna har öppnat i Sundsvall. VW Passat Ecofuel har blivit utsedd till miljöbästa bil 2009.

– Även om jag lyckas ta mig genom hela landet med biogas i tanken så är det fortfarande besvärligt att få tag på biogas i många län. Jag tycker att politiker runt om i landet behöver anstränga sig mer för att öka tillgången till biogas, säger Per Östborn.

Resan genomförs med stöd av Svenska Gasföreningen.

Praktisk information

Avfärd: Smygehuk, kl 15.00 fredag den 10 juli, vid Smyge fiskrökeri i hamnen.


Rutt och målgång: Bilen kommer att tankas i Värnamo, Motala, Stockholm, Sundsvall, Skellefteå och i Boden. Bilen befinner sig i Stockholmsområdet 12-15 juli. Målgången i Riksgränsen beräknas ske 20-22 juli.


Resedagbok: Följ Per Östborns resedagbok på www.gronamobilister.se

Media är välkomna att närvara vid avfärd eller stopp på vägen.

För ytterligare information kontakta:
Per Östborn, förare till biogasbilen
Tfn: 0738-19 61 54

Cecilia Carlqvist, vd för Gröna Bilister
Tfn: 070-271 35 17
E-post: cecilia.carlqvist@gronamobilister.se