Utmärkt initiativ, Mölndal – hyr ut era bilar till allmänheten!

29/3: Utmärkt initiativ, Mölndal – hyr ut era bilar till allmänheten!

Privatpersoner kan hyra kommuns bilar i Linköping och Göteborg. Nu börjar Mölndals kommun att hyra ut sina bilar till hyresgästerna i Mölndalsbostäders hus, vilket får Gröna Bilisters helhjärtade stöd.

– Kommunen använder sina bilar vardagar och dagtid, medan de flesta privatpersoner framför allt kör kvällar och helger. Därför är det god hushållning att hyra ut kommunbilarna när de inte används. Dessutom betyder det att medborgarna får en möjlighet att smidigt testa miljöbilar utan att binda upp sig, säger Mattias Goldmann från Gröna Bilister.
 
I Gröna Bilisters handbok ”Utmaning 2010” rekommenderas kommuner att skaffa miljöbilar och hyra ut sina fordon till allmänheten kvällar och helger, men göra det på ett sätt som inte konkurrerar med vanlig hyrbilsverksamhet. Mölndals beslut är därmed ”helt enligt boken” och kommer att användas som positivt exempel av Gröna Bilister för att påverka andra kommuner. Göteborg och Linköping har redan en sådan modell, där bilarna hyrs ut av en kommersiell bilpool, vilket innebär att kommunen inte tar på sig rollen av biluthyrare.
 
– Många behöver bil, men behöver kanske inte äga den. Hyrbil och bilpool ger privatbilens fördelar utan allt det krångel och alla de kostnader som en egen bil för med sig. Dessutom vet vi att den som inte ständigt har en bil stående på garageuppfarten eller parkeringen minskar sitt onödiga åkande kraftigt, till förmån för mer cyklande och kollektivtrafik. Det ger bättre miljö och inte minst bättre hälsa. Än bättre blir det förstås i Mölndal, eftersom alla de bilar som ansluts är miljöbilar, kommenterar Mattias Goldmann.
 
Gröna Bilister granskar och rankar landets kommuner ur miljöbilsperspektiv. En av organisationens många rekommendationer är att inrätta en kommunal bilpool med miljöbilar, som kan hyras ut till allmänheten. Vid en kommande granskning kan Mölndal räkna med en extra stjärna på grund av sitt beslut att göra så.
 
 
För ytterligare information: Kontakta Gröna Bilisters Mattias Goldmann, 070-309 00 45.

Gröna Bilisters granskningar av landets kommuner ur miljöbilsperspektiv