Varberg bör stödja lokala lantbrukares biogassatsning

24/10: Varberg bör stödja lokala lantbrukares biogassatsning

Lantbrukare i Varberg bygger nu ett lokalt biogasnät för att producera biogas för fordonsdrift med gödsel som råvara. Gasen ska distribueras via den lokala gasledningen som passerar Varberg. Nu finns förutsättningarna att bli ett verkligt föredöme för grön bilism, säger Mattias Goldmann från Gröna Bilister.

– Lantbrukare som tillverkar egen biogas av gödsel och jordbruksrester gör ett problem till en resurs. Den lokala produktionen av biobränsle minskar beroendet av allt dyrare olja, bensin och diesel och minskar klimatpåverkan med upp till nittio procent. Varbergs lantbrukares biogassatsning är alltså bra för både miljön och plånboken.
 
Den utökade, lokala produktionen av biogas för fordonsdrift ger goda möjligheter för Varbergs kommun att ställa om sin egen fordonspark till miljöbilar, poängterar Gröna Bilister. I Varberg finns sedan tidigare ett tankställe för Grön Gas och tre tankställen för etanol, vilket är klart tillräckligt för en konsekvent miljöbilssatsning. Gasfordon säljs i dagsläget av bl.a. Volvo, Fiat, Mercedes, Opel och Volkswagen.
 
– Det har blivit lönsamt att ta miljöbilsansvar. De flesta miljöbilar kostar något mer i inköp, men bränslet är avsevärt billigare än bensin. Dessutom är parkering gratis för miljöbilar i åtskilliga kommuner och förmånsvärdet är reducerat med tjugo till fyrtio procent. Det är alltså helt oförsvarbart att många av landets kommuner fortfarande inte ens börjat bytet från fossil bensin till förnybar etanol eller biogas.
 
 
För ytterligare information: Kontakta Gröna Bilisters Mattias Goldmann, 070-309 00 45.

Gröna Bilisters granskning landets kommuner ur miljöbilsperspektiv