Volkswagen Passat blev motorjournalisternas val i Miljöbästa bil 2010

3/6: Volkswagen Passat blev motorjournalisternas val i Miljöbästa bil 2010

Det blev Volkswagen Passat som segrade när en jury av motorjournalister granskade bilar utvalda av Gröna Bilister. Den var även förra årets vinnare.

– De svenska motorjournalisterna är både mycket kunniga, och har testat alla bilar på marknaden noggrant. De analyserar och värderar sådant som de flesta andra inte märker kommenterar Jakob Lagercrantz, ordförande i Gröna Bilister. Det är viktigt att ha dem med i arbetet.

Urvalet skedde på STCC banan i Göteborg, där jurygrupperna fick testa de olika bilarna under en eftermiddag den 1a juni.

Urvalet till Miljöbästa bil 2010 sker i två steg. Först gör Gröna Bilister en lista på alla de bilar som uppfyller organisationens hårda säkerhets- och miljökrav. Gröna Bilister går längre än regeringen med sin miljöfordonsdefinition, och utesluter de sämsta miljöbilarna.

I nästa steg får fyra jurygrupper provköra bilarna på listan. Jurygrupperna består av en grupp barnfamiljer, en grupp pensionärer, en grupp miljöchefer och en grupp motorjournalister. De respresenterar både olika användargrupper i samhället, och olika behov. Detta urval sker helt oberoende av varandra och utan inblandning från Gröna Bilister.

Om vinnaren, Passat TSI EcoFuel säger Joakim Dyredand, Tidningen Motor:
VW Passat EcoFuel visar sig vara svårslagen och blir motorjournalisternas val för andra året i rad. Här finns en mix av utrymmen, ekonomi, körbarhet och extremt lågt utsläpp som är svårmatchad. Det ska bli spännande att se vem som kan utmana på allvar nästa år.

Om tvåan BMW 320 D Efficient säger Jan-Erik Berggren, Expressen:
– Glöm allt snack om tråkiga miljöbilar – en gång för alla. Med 320d ED tar BMW miljöbilsprestandan till en ny nivå. CO2-utsläppet är nere på 109 gram per kilometer – och därmed kör BMW ifrån flera av sina värsta konkurrenter i det som kallas premiumklassen.

Om trean säger Tomas Berggren, auto motor & sport:
– Volvo V50 DRIVe start/stopp når prispallen som trea för sin kombination av bra pris, komfort och körglädje, goda utrymmen och extremt låg förbrukning.

I motorjournalistjuryn ingår:

Jan-Erik Berggren, Expressen
Tomas Berggren, auto motor & sport
Joakim Dyredand, Tidningen Motor (OTW)

Mer information finns på Gröna Bilisters hemsida, www.gronamobilister.se/miljobastabilar