VW Passat Ecofuel är motorjournalisternas val som Miljöbästa bil 2009!

4/6: VW Passat Ecofuel är motorjournalisternas val som Miljöbästa bil 2009!

Volkswagen Passat är den stora vinnaren i Gröna Bilisters årliga rankning av miljöbästa bilar. Den var även motorjournalisternas val. Deras motivering löd:

”VW Passat Variant EcoFuel är en mycket fin bil till ett riktigt vettigt pris. Passat är körglad och har ett fint chassi. Kombinationen med den här överladdade motorn som erbjuder ett mustigt bottendrag blir svårslagen.

Till skillnad mot V70 2,5 FT Bi-Fuel behövs här ingen efterhandskonvertering, bilen är klar från fabrik och har dessutom oförändrad bagagerumsvolym. Det är dock synd att föraren inte kan styra vilket bränsle som nyttjas. Det skulle vara vettigt att kunna använda bensin på landsväg/motorväg och slå om till gasdrift i tätort”.

Fyra jurys hade att välja från ett trettiotal fordon som granskats av Gröna Bilister och som uppfyller högsta miljö- och säkerhetskrav. Bilarna testades den 2a juni av de fyra jurygrupper, som mycket detaljerat gick igenom de olika bilarna utifrån egna kriterier.

Jurygrupperna bestod av en barnfamiljsjury, en pensionärsjury, en miljöchefsjury och en motorjournalist jury. Dessa olika juryer representerar olika användargrupper i samhället, och använder olika urvalskriterier. Det var när deras enskilda betyg vägdes samman som Passaten stod som överlägsen segrare.

– Under våren har vi sett en stor mängd artiklar där Passat EcoFuel fått mycket fin kritik. Vi känner oss hedrade av att all positiv press nu också avspeglar sig i att den blivit motorjournalisternas val som miljöbästa bil, säger Sten Forsberg, chef för Volkswagen i Sverige.

Gröna Bilister har genomfört miljöbästa granskningen sedan 1994. Förra året var Ford Focus 1.8 FFV vinnare.

Totalvinnare år 2009 var VW Passat 1.4 TSI Ecofuel

Klassvinnare var:

Barnfamiljsjuryn: Ford S-Max 2,0 FFV

Pensionärsjuryn: Citroen C4 Bioflex

Miljöchefsjuryn: VW Passat 1.4 TSI Ecofuel

Motorjournalistjuryn: VW Passat 1.4 TSI Ecofuel

Listan med alla nominerade bilar finns på: www.gronamobilister.se

För ytterligare information: kontakta Jakob Lagercrantz, Gröna Bilister 0708 173 808

I Motorjournalistjuryn ingick: Thomas Berggren, Auto Motor & Sport; Jan-Erik Berggren, Expressen Motor och Joakim Andersson, Testredaktör Tidningen Motor.