Zero Rally 14-16 juni: Världens största helt förnybara rally?

Zero Rally 14-16 juni: Världens största helt förnybara rally?

Torsdag 14 juni klockan 13.00 går startskottet för årets Zero Rally, från Östersund via Åre till Trondheim. 60 bilar som drivs med el, vätgas, etanol eller biogas tävlar, vilket gör Zero till världens troligen största rally för enbart bilar på förnybara drivmedel.

– Zero Rally är en fantastisk manifestation av bredden i förnybara drivmedel, och visar hur snabbt vi faktiskt kan ställa om vår fordonspark, säger Mattias Goldmann, Gröna Bilister, som själv kör en etanoldriven, fyrhjulsdriven Audi.

Rallyt är utformat av norska och svenska bilsportförbunden och följer Green Highway, som är världens längsta el- och gassträcka.

– Användningen av fossila bränslen är en av vår tids största miljöutmaning. ZeroRallyt visar på en väg från fossilberoendet , men Sverige behöver en infrastruktur som stödjer övergången. Genom att installera laddstolpar som möjliggör laddning av elbilar på våra restauranger så vill vi uppmuntra till ett resande med minskad klimatpåverkan, säger Johanna Schelin, miljöchef på McDonald’s, som tävlar i en eldriven Nissan.

I rallyt kommer bl.a. vätgasbilar från Mercedes-Benz, Toyota och Hyundai, elbilar från Tesla, Mini, Volvo, Nissan, Mitsubishi och Peugeot, laddhybrider från Fisker, gasbilar från Subaru och etanolbilar från Audi och Volkswagen. Skidåkaren Björn Dählie, rallyföraren Patrik Sandell och musikern Timbuktu är med.

– När vi fick inbjudan till detta event var det ingen tvekan om att vi skulle vara med. Att rallyt är miljövänligt gjorde saken ännu bättre, säger Fredrik Nilsson, som kör en eldriven Peugeot iOn.

Målgång är i Trondheim fredag 15 juni från cirka 16.30.

Rallyt följs på www.zerorally.se och på www.gronamobilister.se. Vi kan vara behjälpliga med förarintervjuer, aktuellt resultat, bilder på tävlande och mycket annat.

 

Kontakta: Mattias Goldmann 070-309 00 45, mattias.goldmann@gronamobilister.se