Utsläppen ska minska, snart måste regeringen berätta hur

Kommentar till DN artikel om att klimatmålen inte kommer att nås om reduktionsplikten tas bort, även fast utsläppen från vägtrafiken har minskat.

Gröna Mobilister ser mycket positivt på det som händer inom fältet mobilitet och är optimistiska om att det finns goda förutsättningar att nå uppsatta klimatmål för vägtrafik. På senaste tiden har vi dock sett fler och fler hinder torna upp vid horisonten och nu behöver vi veta hur den styrande koalitionen tänker agera, är målen så oviktiga som tidigare signalerats eller kommer de behandlas som mål de ska verka för att nå?

Vi på Gröna Mobilister är förväntansfulla att höra hur regeringen tänker göra med reduktionsplikten. Det går att argumentera på olika sätt gällande reduktionsplikt och här kan ni läsa ett par olika argument. Svaret är inte givet och kanske är det rimligt att sänka reduktionsplikten.

Elektrifiering av fordonsflottan har pågått intensivt ett tag nu vilket bland annat återspeglas i de testar av bilar vi gjort i många år nu https://gronamobilister.se/tester/. Att någon gång avskaffa bonus för elbilar kan se som logiskt ur det sammanhanget men frågan är om vi hinner nå den kritiska massa som behövs? Att ta bort bonus men behålla malus är väl den enda riktigt konkreta åtgärd som vi sett från den styrande koalitionen på temat minska bilism, från att vara lite billigare för vissa till att bli dyrt för alla. 

”Det har skett ett tydligt politiskt skifte i Sverige och det är också rimligt att det märks av. Jag blev förvånad över att de slog undan benen för elbilarna över en dag. Det var ett beslut som slog hårt mot vårt näringsliv och våra privatpersoner. De kan ju förvåna mig igen och leverera en lösning som kan täcka effekterna av minskad reduktionsplikt och färre nya elbilar på vägarna på resan mot att nå våra klimatmål. Jag väntar med spänning på detta.”

Jesper Johansson, ordförande för Gröna Mobilister. 

Biogas är också en pusselbit för att lyckas få en mer hållbar fordonsflotta, att den nu riskerar bli väldigt dyr genom att mista sin skattebefrielse är direkt oroande. Där är det glädjande att se handlingskraft från politiken som verkar agera snabbt

”Det enkla svaret är ju att lyckas bättre med beteendeförändring. Bilen i all ära och jag har själv bil som används kontinuerligt, med det sagt reser jag även med cykel, buss, tåg eller bara genom att gå. Tydligare politik som främjar en mångfald av färdmedel vore kanon och jag hoppas vi kan prata mer om det än reduktionsplikten framöver.”

Victor Bärring, Projektledare på Gröna Mobilister