Cupra Leon Sportstourer e-hybrid

Bra laddhybrider kan köra över tio mil på el och kan snabbladdas. Samtidigt vill EU ta i med hårdhandskarna mot dem eftersom de laddas för lite. Hur ska man tänka? Vi kör en av de vassaste kombattanterna och reder ut begreppen.

Pris: Från 419 900 kr, 2 942 kr/mån i månadsbetalning

Motor: Bensinmotor 1.4 l 110 kW (150 hk), max vridmoment 250 Nm vid 1500-4000 r/min. Elmotor 86 kW (116 hk), max vridmoment 330 Nm från 0 r/min, samlad maxeffekt 150 kW (204 hk)

Mått: L 466 cm, B 180 cm, H 147 cm, axelavstånd 269 cm

Vikt: Tjänstevikt 1 710kg, maxlast ca 500 kg, släp 1 700 kg

Kupéutrymme/bagagevolym: 5 platser, 470-1 450 l 

Kraftöverföring: framhjulsdrift, sexväxlad DSG-låda

Prestanda: 0–100 km/h 7.9 sekunder, toppfart 220 km/h

Batteri: Litiumjon, 19.7 kWh 

Förbrukning: 15.8 kWh/100 km, 0,4 l/100 km (WLTP),

Co2-utsläpp: 9 g CO2/km 

Räckvidd: 123 km på el i blandad körning (WLTP)

Laddtid: Snabbladdning upp till 50 kW, 10-80 % cirka 20 min, 11kW destinationsladdning, 0-100%  3 h 40 min 

Säkerhet: Fem stjärnor i Euro NCAP (2020). Antisladdsystem, låsningsfria bromsar, krockkuddar, sidokrockkuddar och sidokrockgardiner fram, knäkrockkudde för föraren, autostopp mm. 91% för skydd vuxna i bilen, 88% för barn i bilen, 71% för fotgängare, 80% för säkerhetsassistens

Garantier: Nybil 2 år, batteri 8 år/16 000 mil, vagnskadegaranti 3 år, rost 12 år

Eldrift räcker långt

Det är logiskt att resan börjar hos Volkswagen Södertälje, för trots att Cupra vill vara sitt eget bilmärke är denna Leon en måttligt upphottad Seat som i sin tur delar teknik med Volkswagen Golf. 

Jag klickar direkt in EV-läget på den lättskötta, stora pekskärmen – alternativet är hybridläget där bilen själv väljer hur eldrift och bensinmotor ska kombineras. Något ”hold-läge” där elen sparas tills man till exempel kommer till en miljözon som kräver avgasfritt finns inte. För att få eldriften att räcka längre vill jag också ställa om till Eco-körläget, men det finns inget sånt, Comfort är det snålaste förinställda så jag går in i undermenyerna och kombinerar ihop de egenskaper för gasrespons, styrning, bromskraftsåterföring och annat som jag tänker ska ge maximal räckvidd. Dessutom ställer jag fläkten på Eco och låter stol- och rattvärmen jobba istället för att värma upp hela kupén. Jag låter färddatorn rekommendera vad mer som kan göras för att öka räckvidden, den föreslår att jag helt ska stänga av fläkten men då immar rutorna igen – helt klart inte värt de fem extra kilometers räckvidd det skulle ge.

Sen siktar jag in mig på Uppsala, där mamma bor. 109 kilometer säger färddatorn. Jag håller normal motorvägsfart där det går, fastnar i lite köer genom Stockholm men tar igen det med 120 km/h efter Arlanda. När jag svänger in hos mamma anger färddatorn 0 km återstående räckvidd på el. På hela resan har bensinmotorn inte gått igång en enda gång, ens när jag trampat rejält på gasen eller när jag kort slagit på värmen ordentligt – två beteenden som tidigare innebar att bensinmotorn nästan ofelbart gick igång i de flesta laddhybrider.

Morsans eluttag räcker för att ladda batterierna, Cupra avråder inte för att ladda ur vanligt hushållsuttag och en sån sladd följer med bilen. Men det går också att snabbladda med upp till 50 kW, vilket ger 80 procents laddning på ungefär tjugo minuter – de sista procenten går långsammare för att skydda batterierna. 

Dubbla motorer på två sätt

Leon finns som mildhybrid och laddhybrid, men inte som renodlad elbil. För oss som vill kunna köra avgasfritt, finns då två val – 204 eller 272 hästar. Basversionen är den vi testar och det räcker gott, särskilt som elmotorn är densamma oavsett version. Den större bensinmotorn innebär dessutom några kilon extra och därmed en något sämre räckvidd på el.

De 116 eldrivna hästarna är alltid hemma, med maximalt vridmoment direkt från noll i varvtal och en alldeles tillräcklig acceleration utan att be bensinmotorn om hjälp. Vi kör förvisso med som mest fyra personer i bilen och begränsad packning; Cupra tillåter släp på upp till 1 700 kilo och då räcker knappast elmotorn till. 

Volkswagen-trivsam

Seat Leon kom 2020 och blev något år senare till Cupra med hjälp av olika designattiraljer som ska signalera ökad sportighet – framför allt gäller det loggor och kopparfärgade detaljer. Det försvårar för oss som redan tidigare varit osäkra på hur stor skillnaden egentligen är mellan Cupra och Seat eller för den delen mellan Seat och Volkswagen, men vi släpper det och konstaterar att det allra mesta är tryggt och trivsamt som hos koncernens andra bilar. 

Förarmiljön har lagom många spakar och fysiska knappar, och det som trots allt sköts med touchknappar funkar bra eftersom pekskärmen växt till sig och displayen är tydlig med stora symboler. Dessutom funkar röstkommandot utmärkt så jag låter bilen själv slå på och av radion och mycket annat. 

På ratten finns en rund startknapp och en Cupra-knapp för körlägena där det mest extrema är just Cupra men det tillför inte så mycket annat än ett störigt artificiellt motorljud – för mig är poängen med att köra på el just att slippa de ljuden. Oavsett körläge kommer det däremot in en del vägbuller, som ju inte maskeras av motorljud när motorn är tyst. 

Rymlig men med minus

Testbilen har sportsäten med integrerade nackstöd som jag inte riktigt blir vän med; de kan ju inte ställas in och ”one size fits no one” är bästa beskrivningen. Men i övrigt sitter man bra både fram och bak, därtill säkert med högsta betyg hos Euro NCAP även om testet snart är fem år gammalt. 

Leon finns också som mindre halvkombi, men merkostnaden för kombiversionen är så liten och de extra utrymmena så stora att valet är självklart; ta den stora versionen. Det gäller särskilt som laddhybriden oavsett version förlorar hela 150 liter bagageutrymme jämfört med bensinaren. Visst, man ska ha både el- och bensinmotor, både bensintank och i detta fall rätt rejäla batterier, men det känns ändå som att andra paketerat detta smartare. Eftersom detta är en ”sportstourer” istället för en riktig, upprätt kombi, är det ett utrymme jag ogärna offrar – men jag konstaterar också att de flesta tycks vara med på att bilar blir allt mindre praktiska, så jag är kanske i minoritet här.

Bensindrift utan mersmak

Under fyradagarstestet misslyckas laddningen en gång och det blir till att köra på bensin. Det ger inte mersmak. Bensinmotorn är rå och bullrig i tonen och start-stopp-systemet fungerar först när motorn är riktigt varm så vid rödljusen i innerstan bullrar och vibrerar det rejält med en ful avgasplym baktill. 

Växellådan slipper man bekymra sig om när man kör på el, medan man vid bensindrift kan låta DSG-lådan växla automatiskt eller själv ta kontrollen med rejäla paddlar bakom ratten för att växla upp eller ner. Men Volkswagen – vars låda detta är – har aldrig riktigt fått pli på sin dubbelkopplingslåda, som reagerar med en obehaglig lagg som ger lätt gungig färd och försvårar fickparkering. Däremot är motorn snål på soppa; även när man måste köra på enbart bensin är det lätt att hålla förbrukningen på under 0,6 liter milen vilket är bra för en så pass stor bil. Men den viktiga förbrukningssiffran är den som WLTP anger; 0.4 liter bensin per 100 km – då förstås genom att nästan aldrig använda bensinmotorn. Det är ännu tydligare målbilden efter att ha kört en stund på bensin.

Miljömässiga pluspoäng

Cupras inredning består till stora delar av återvunna material och sedan 2010 har fabrikerna där Cupra och Seat byggs minskat sin klimatpåverkan med 61%, energiförbrukningen med 17%, vattenförbrukningen med 29% och avfallet med 75% per bil. Det är bra, men inte längre ovanligt – allt fler tillverkare förstår att vi ställer kritiska frågor om hela bilens klimatpåverkan, inte bara vad som kommer ur avgasröret

De miljömässiga pluspoängen kommer istället från den långa räckvidden på el, att bensinmotorn verkligen förblir avstängd under färd och att det går att snabbladda de gånger man ska köra mer än tio mil om dagen. Det betyder att många realistiskt kommer att köra på enbart el i all vardagskörning; just det som inte skett med tidigare laddhybrider och som är grunden till att EU nu upptaxerar de officiella förbruknings- och utsläppsvärdena. Samtidigt är klimatpåverkan från knappt 18 kWh batterier bara en bråkdel av vad den är från renodlade elbilar med fullstora batterier. 

Missuppfatta mig inte: Eldrift är det som gäller. Men efter detta test har jag ändå viss förståelse för vad som nu sker på marknaden, där elbilsförsäljningen minskar och laddhybriderna ökar. 

Välj stora karossen, lilla motorn – och välj nytt

Leon finns i ett otal versioner, men för mig är valet enkelt. Halvkombin är för liten, så det blir Sportstourer. Laddhybrid förstås, och med mindre motorn som räcker gott till. Just nu finns en Nordic Edition till förmånligt pris, den tar jag. All viktig säkerhetsutrustning är standard, så jag håller igen på tillvalen.

Istället för att köpa helt nytt är det bättre både för klimatet och plånboken att hitta nästan-nytt, men för Leon kan det vara ett dåligt val. Dels vill man ha Leon efter 2024 års ansiktslyft, som var helt nödvändigt för att skilja Cupra från tidigare Seat, dels vill man vara säker på att få det större och snabbladdningsbara batteriet – förra versionen hade hälften så stort batteri, hälften så lång räckvidd på el och då är man kvar i laddhybridens dilemma. 

Vi gillar:

  • Bra räckvidd för laddhybrid
  • Kan snabbladdas
  • Pigg på el

Vi ogillar:

  • Otrevlig på bensin
  • Förlust av innerutrymmen med laddhybriden

Överväg också:

  • MG5: Eldriven kombi till kompispris – men vill du köra kinesiskt?
  • Renault Scenic e-Tech: Min Miljöbästa Bil-vinnare, ren elbil
  • Cupra Formentor e-hybrid: Mer SUV-lik, samma teknik, mer Cupra-egen
  • Volkswagen Tiguan 1.5 TSI eHybrid Life: Samma teknik här med, men som VW-crossover

Text och bild: Mattias Goldmann

Gillar du våra tester? Bli medlem!

Stöd gärna Gröna Mobilisters arbete genom att bli medlem – du behövs, vi behövs!

Bli medlem