Göteborg – Oslo t/r med VyBus4You

Det finns mer att önska gällande kollektivtrafikalternativ från Göteborg till Oslo, i nuläget är det buss som är det mest rimliga alternativet och det finns två företag som trafikerar sträckan. Det bussbolag som vi testat denna gången är Vy Bus4You, vilka har många avgångar varje dag och viss variation då en del bussar kör direkt medan andra har en del stopp på vägen. Den som reste för detta test är en vuxen med två barn 3 och 6 år gamla. 

Att köpa biljett:

Att köpa biljett på hemsidan är en mycket enkel process, det går även att köpa biljett via SJ eller också hos lokalt ombud. Jag valde att köpa biljett via hemsidan, valde enkelt sittplatser och passade på att lägga till ombokningsmöjlighet (vilket gör det möjligt att omboka/avboka fram till två timmar innan avfärd). Dagen innan avfärd utfärdar SMHI stormvarning vilket inte påverkar bussen men däremot mitt resande då vi behöver åka tåg till Göteborg. Därför ombokar jag biljetterna till dagen efter, vilket var väldigt smidigt. Den här gången låter jag 6 åringen vara med för att välja vilka platser, vilket fungerar bra på den användarvänliga bokningssidan. Hon valde premium-platser precis vid den bakre trappan.

Resan till Oslo:

Vi kom till Nils Ericsson Termilnalen en kvart innan avfärd och bussen står redo för oss, vi lastar på vårt bagage i det rymliga bagageutrymmet sedan går vi på bussen. Sonen, 3 år, tar singelsätet medan jag och min dotter sitter bredvid varandra. Premium-platserna är verkligen luftiga, istället för 4 platser på rad är det bara 3. Det är ljust och fönster hela vägen längs sidorna, dessutom fönster i taket vilket också bidrar till att det känns extra rymligt. Vi sitter verkligen mycket bra, sätena är mycket rymliga och har alla tänkbara bekvämligheter. Om något så är sätena för stora vilket gör det lite svårt för barn att sitta helt bra. Personen snett framför oss hade däremot inga svårigheter att trivas med de rymliga sätena där den nästan kan nå liggande ställning i stolen efter att den fällts ner så mycket det går.

Ljust och luftigt är känslan i premiumklass.

WiFi finns ombord men precis som väntat kommer jag inte åt det på hela resan. Efter ett tag behöver vi testa toaletten ombord. Toaletten är på nedanvåningen och den är så liten som man kan tänka sig men funkade helt perfekt. Vi rullar in i Oslo mitt under rusningstid och blir cirka 10 minuter sena. 

En egen reflektion var att det kändes väldigt trevligt att komma fram utvilad, det låter klyschigt men känslan var verkligen att jag var utvilad (då åkte jag ändå med 2 små barn) vilket är en väldig skillnad gentemot de gånger jag kört till Oslo. Vi är väldigt nöjda med resan och det är svårt att hitta anmärkningar hur något skulle kunna göras bättre. Men att resa med buss innebär till skillnad från en bilresa att vi eventuellt inte kommer hela vägen till slutmålet, så var fallet för oss då vi skulle till grannkommunen Baerum. Vi blev upphämtade av min svåger och löste det på så vis. 

Hemresan:

På hemvägen kunde inte svågern köra oss till bussen i Oslo utan vi behövde lösa resan dit på egen hand. Det blev lite knöligare att åka lokalbussen från Sandvika till Oslo med all packning. Dessutom en bussresa där både jag och min dotter blev åksjuka, riktigt dålig start när vi sen hade mer än 3h buss kvar från Oslo till Göteborg. Vi har lite väntetid och passade på att springa av oss och få frisk luft innan vi gick på bussen. 

Den här gången åker vi inte premium utan vi åker nere där sätena är lite närmare varandra och allt känns lite trängre. Vi 3 har bokat in oss vid ett bord och bussen är så full att vi får sällskap vid vårt bord. Faktum är att det finns inte en ledig plats kvar på bussens nedre plan, min känsla är att det finns en hel del lediga platser i Premium avdelningen. Men det finns inget att klaga på utan det är mest glädjande att se att beläggningen är hög. Barnen sitter kanon och bordet gör det enkelt att ställa iPad med nedladde filmer (återigen ser jag inte en skymt av wifi) och fika. Vi har fått lära oss, borde kanske själva räknat ut, att chips inte är omtyckt av personalen på bussen så på hemvägen äter vi kanelgifflar. 

I Premium avdelningen är inte utrymme ett bekymmer men på nedanvåningen är det rätt trångt. Det fanns ingen plats att lägga jackor eller väskor vilket påverkade min komfort något. En mer rutinerad resenär hade antagligen vetat detta och nyttjat bagageutrymmet för sådant som inte är absolut nödvändigt. 

Jag och barnen anländer till Nils Ericsson Terminalen punktligt, vi alla tre är mycket nöjda med resan och jag undrar för mig själv varför vi alltid kört bil tidigare. När jag berättat för vänner och familj om resan har alltid första reaktionen varit något i stil med att jag gjort en uppoffring i att välja buss istället för bil. Jag är väl medveten om att bussresande inte passar alla barn eller vuxna, men för dom som kan välja mellan buss och bil för en långkörning kan ju inget vara slappare än buss. Inget tjatande om att stanna för att köpa glass eller mat och jag kan stundtals tillåta mig att slumra in, inget av det har någonsin hänt på en långresa när jag har kört bil. Därför summerar jag bussresan som det mest avkopplande sättet och även det snabbaste sättet för mig att genomföra nämnd resa!

Gott om utrymme för en 3 åring när den åker Premiumklass.

Gillar du våra tester? Bli medlem!

Stöd gärna Gröna Mobilisters arbete genom att bli medlem – du behövs, vi behövs!

Bli medlem