Hövding: airbag för cyklister

Ett säkert alternativ till cykelhjälm med låg komfort

Eftersom airbaghjälmen Hövding, enligt Folksams testning, är en överlägset säker cykelhjälm har jag varit nyfiken på att prova den. Den ser dessutom rätt snygg ut. På annonsbilderna.

Hövding är unik i sitt slag eftersom hjälmen göms i en krage som cyklisten bär kring halsen. Kragen innehåller en airbag som löser ut och skyddar huvudet först vid en olycka. Hjälmens sensorer registrerar kontinuerligt cyklistens rörelser när den är påslagen. Vid en olycka registrerar Hövding att ett onormalt rörelsemönster uppstår och tar beslut om att blåsa upp. Uppblåsningen tar en tiondels sekund (0,1 sekund) och airbagen är fullt uppblåst innan cyklisten slår i huvudet.

Möjligheten att prova Hövding uppenbarade sig och jag cyklade med den vid två tillfällen, ca en mil vid varje tillfälle. Kanske hade jag för höga förväntningar (hjälmen ser skön och stilsäker ut på bild…) men Hövding gav inte en trevlig känsla, alls. Kragen hade en tendens att åka bak och orsakade då ett lätt tryck mot strupen som gav en otrevlig kvälningskänsla. Den kändes dessutom som en stödkrage och den såg nog så ut också, med tanke på hur folk tittade på mig när jag kom cyklande.

Under testdagarna var det en ganska behaglig temperatur om ca 20grader, så jag kan tänka mig att vid varmare väder kommer det dessutom att bli klibbigt och varmt och vid kallt väder kan det vara svårt att få plats med en halsduk eller tjock jackkrage.

En liten detalj, som kan inverka negativt på säkerheten, är att airbagen vid varje cykling måste aktiveras med en knapptryckning. När man inte cyklar ska kudden avaktiveras. Att komma ihåg denna lilla detalj är säker inget problem för de flesta, men för den som inte vaknar med morgonstund har guld i mun blir aktiveringen kanske ett moment som tappas bort i morgonstressen.Hjälmen blir då obrukbar. 

Tekniken i Hövding är imponerande, men som cyklist känner jag att den har en bit kvar gällande stil och komfort. Extra kul med Hövding är dock att det är en svensk uppfinning framtagen av två kvinnliga entreprenörer.

Hövding blir av mig betygsatt utifrån parametrarna säkerhet, stil och komfort; tre komponenter som för många är viktigt i valet gällande cykelhjälm.

Säkerhet: 4 av 5 (blir inte full pott eftersom säkerheten är beroende av att hjälmen aktiveras).

Stil: 2 av 5

Komfort: 3 av 5

Sammanlagd poäng: 9 av 15 möjliga

Angela Aylward, juni 2014

Gillar du våra tester?

Stöd gärna Gröna Mobilisters arbete genom att bli medlem – du behövs, vi behövs!

Läs mer och anmäl medlemskap på
www.gronamobilister/medlemskap 

Gillar du våra tester? Bli medlem!

Stöd gärna Gröna Mobilisters arbete genom att bli medlem – du behövs, vi behövs!

Bli medlem