Lexus UX 300e (el) – juli 2021

Lexus UX 300e

Toyotakoncernen har länge varit starkt
skeptiska till elbilar. Så när deras första seriöst menade rena elbil nu kommer
i form av en Lexus crossover undrar vi: kan man bli riktigt bra på något man
inte gillar?

  • Version: Lexus UX 300e
  • Drivmedel: el
  • Pris: Lanseringspris (tom 31 sept 2021) Comfort 529 900 kronor, Premium 579 900 kr, Luxury 629 900 kr. Privatleasing från 4 995 kr / månad, Business lease 4 230 kr/mån
  • Säkerhet: Fem stjärnor från Euro NCAP (2019). Skydd av vuxna 96%, barn 85%, oskyddade trafikanter 82%, förarstödsystem 77%. Betyget gäller alla Lexus UX. Antisladdsystem, låsningsfria bromsar, autostopp, airbags fram, krockgardiner, knäkrockkkudde föraren och sidoairbags standard.
  • Motor: Elektrisk, 204 hk (150 kW), max vridmoment 300 Nm
  • Batteri: 54.3 kWh, litiumjon
  • Laddning: Mode 2, typ 3, 7.4 kW ombordladdare, 0-100% 8.15 timmar. Snabbladdning CHAdeMO max 50 kW, 0-80 % 50 min.
  • Mått: L 450 cm, B 184 cm, H 155 cm, axelavstånd 264 cm
  • Vikt: Tjänstevikt 1 785 – 1 840 kg, totalvikt 2 245 kg, ej släp
  • Kupéutrymme/bagagevolym: 5 platser, 367 l upp till insynsskyddet, 486 l till taket, ingen uppgift för alla säten fällda
  • Kraftöverföring: Framhjulsdrift, direktverkande automatlåda
  • Prestanda: 0–100 km/h 7.5 sekunder, toppfart 160 km/h
  • Förbrukning:  1.68-1.71 kWh/mil
  • Räckvidd: 305-315 km (WLTP)
  • Miljöförmåner: Bonus 70 00 kr vid inköp, förmånsvärde reducerat till närmast motsvarande bensinbil
  • Garantier: Nybilsgaranti 3 år/12000 mil, högspänningsbatteri 10 år/100  000 mil (avser 70% kvarvarande kapacitet),, rostskyddsgaranti 3/12 år (ytrost resp genomrostning), lackgaranti 3 år, vagnskadegaranti 3 år, vägassistens 3 år

Största möjliga tysssstnad

Lexus är Toyotakoncernens prestigemärke, med fokus på komfort. Lexus har snart byggt två miljoner hybridbilar, men tills nu har det inte funnits någon rent eldriven Lexus. Toyotas filosofi är nämligen att större bilar ska drivas med vätgas, och därför är den första elbilen från Lexus också deras minsta modell.

UX300e är en logisk Lexus. Fokus är inte på snabbast möjliga acceleration, som hos Tesla eller Polestar, utan största möjliga tystnad. Eldriften är tyst i sig, och Lexus har ansträngt sig extra. Vibrationer och buller minimeras med specialpolerade kuggar, en ljuddämpande inklädnad, ett specialkonstruerat smörjsystem och nytänk kring var sådant som kan rista och skaka placeras. Fönsterglasen är extraisolerade och däcken har valts med minimalt buller som ett viktigt kriterium. Dessutom är materialvalen inuti bilen inte bara snygga utan tysssta; inget knarrande från lädret, inget knirkande från plasterna som trots allt finns där. Så långt har Lexus verkligen lyckats; detta är den tystaste elbil jag kört.

Inget original

Redan en första anblick visar att Lexus inte gått all in på elbilar. Vi känner igen UX som Lexus minsting, en slags crossover som utforskar tomrummet mellan halvkombin och SUV:en. Detta att inte utgå från ett tomt papper när man designar en elbil brukar straffa sig, så även här.

När bilen inte görs för eldrift från grunden, utnyttjas utrymmena ofta dåligt. UX har en lång och hög motorhuv gjord för att rymma en stor förbränningsmotor, med massor av plats över när det bara ska rymmas en kompakt elmotor. Dessutom ger den stora huven ett onödigt högt luftmotstånd – CW 0.31 är dåligt och förvärras ytterligare när grillens spjäll öppnas för kylning. Det översätts direkt i sämre räckvidd.

I motsats till många andra elbilar har UX ingen ”frunk”, alltså bagageutrymme fram. Däremot har elbilen faktiskt 47 liter större bagageutrymme än hybridversionen, med plats ”under golvet” där hybridtekniken annars ligger. Med 367 liter är volymen ändå inte enorm, men tillräcklig för två vuxna och två barn som bilen känns designad för. Baksätet har 16 mm lägre takhöjd än i hybridversionen, men det är fötterna som har det trångt. Det finns ingen plats för dem under framsätena, oklart varför. Lika märkligt är att det finns en förvaringsficka i passagerarstolens rygg, men inte i förarsätets, och heller inga förvaringsfack i bakdörrarna; det blir till att lägga saker löst på golvet.

Fram sitter man utmärkt, förarstolen – men bara den – har elektriskt svankstöd och ratten är elektriskt ställbar i alla ledder. Förarmiljön är typiskt Lexus, vilket huvudsakligen är positivt. Här finns många knappar och vred vilket jag föredrar framför att sköta allt på pekskärmen. Instrumenten är huvudsakligen digitala, men utan möjligheterna att själv välja vilken information jag vill ha som så många andra bilar har. Den numera obligatoriska skärmen på mittkonsolen är inte av pektyp, utan sköts med en tryckplattabredvid växellådan – långsamt och nästintill hopplöst att använda under färd. Växelväljaren är en skön läderspak där växelspaken brukar vara, handbromsen är en liten svåråtkomlig knapp under ratten.

Lexus lyfter fram klimatanläggningen som anpassar kupémiljön bl.a. genom att känna av var passagerarna sitter och frigör joner som återfuktar huden. Vi är inte lika övertygade, det är svårt att hitta rätt temperatur, men kylningen av framsätena i tre nivåer är en ren njutning när det är varmt ute.

Härlig körupplevelse

Lexus är för folk som inte gillar att köra bil, tänker jag i början av testet, men ändrar mig under resans gång. Visst, den relativt beskedliga motoreffekten gör att det inte blir någon Teslaliknande acceleration, men jag har alltid den kraft jag kan önska och en känsla av kontroll som lite går förlorad i andra bilar som prioriterar maximalkraft i varje läge. Styrningen är precis, bilen går stabilt dit jag riktar den och att den är lägre än en SUV hjälper till med viktfördelningen och väghållningen. Fjädringen är fast, inte stötig; en kombination som även dyra tyska elbilar har svårt att hitta och som delvis beror på att UX300e är relativt lätt för att vara eldriven. Det i sin tur beror på den låga batterikapaciteten, som vi återkommer till.

UX 300e har tre körlägen; Eco, Normal, Sport, som regleras med ett lite udda vred till höger om instrumentbrädan. Skillnaden är inte enorm, vare sig i prestanda eller förbrukning, även om gasresponsen blir lite piggare i Sportläget. Bromskrafts-återföringen regleras med paddlar bakom ratten i tre nivåer där även det starkaste är för svagt för att köra med enbart gaspedalen i stadstrafik, och det svagaste tyvärr inte innebär frirullning. Dessutom återgår bilen efter ett tag till det mildaste läget, så att jag gång på gång får koppla in ökad återföring igen – i motsats till körläget där bilen minns vad jag valde sist och startar i det läget nästagång.

Kort räckvidd, långsam laddning

Vi snittar sommartid ganska precis det officiella WLTP-värdet, 1.8 kWh per mil vilket är helt acceptabelt för en mellanstor elbil. Förbrukningen ökar snabbt om jag slår på luftkonditioneringen, men ventilerade säten och öppningsbart soltak gör att jag nästan helt kan avstå från det. Med relativt beskedliga 54 kWh får jag som utlovat 30 mils räckvidd, till och med något mer om andelen stadskörning är hög, vilket räcker gott för en andrabil mest tänkt för kortare resor. Men eftersom detta är en komfortabel långfärdsbil, och många mil krävs för att köra in elbilens merkostnad, blir det till att ladda ofta.

Om laddningen är tillräckligt snabb, behöver inte batterierna vara så stora – de går ju att ladda upp igen på ingen tid! Men så är det inte i UX 300e, som oväntat och oönskat för mina tankar tillbaks till 2011 års Elbilsrekord. Det är nämligen samma CHAdeMO-laddare i denna UX som det var i micro-elbilen vi körde för tio år sen. Obegripligt, och ett tilltagande problem i takt med att laddinfrastrukturen byggs ut för CCS. Än värre är den maximala laddkapaciteten på 50 kW, mot det dubbla i en basutrustad Skoda eller det tredubbla i Volvos elbil som alltså laddar mycket snabbare.

Lexus erbjuder wallbox med upp till 22 kW laddning hemma, och ombordladdning med växelström sker med 6,6 kW ombordladdare – normalt om än inte imponerande. Ladduttagen är på var sin sida därbak, ena för DC-snabbladdaren, andra för AC-långsamladdaren och märkligt nog alltid motsatsen till vad jag tycker mig minnas. Placeringen akterut gör att jag får backa in till laddarna, jag föredrar placering i fronten men bekymret är tack vare bra backkameror inte så stort.

Batteriet kan genom luftkonditioneringen snabbt kylas vid höga hastigheter eller upprepade snabbladdningar, och har en värmare under varje batterimodul så att låga temperaturer inte ska påverka räckvidden och bilen ska fungera fullt ut ner till -30°C. Laddningen kan övervakas genom Lexus Link-appen på mobilen.

Säkerhet på topp

Oavsett vilken utrustningsnivå du väljer så har UX 300e senaste generationens Lexus Safety System +. Det inkluderar autostopp med fotgängarigenkänning även i mörker och cyklistigenkänning dagtid, filhållningsassistans, aktiv farthållare med inbyggd skyltavläsare och automatiskt helljus, allt väl fungerande och smidigt att använda. Lexus har också förutom förare- och passagerarkrockkuddar knäkuddar, sidokrockkuddar fram och bak samt krockskyddsgardin som täcker hela bilens långsidor.

Underbart är alltför kort

Vi vet att stora batterier och riktigt snabb laddning kostar på, och tänker därför att UX måttliga batterikapacitet och långsamma snabbladdning ska avspegla sig i priset. Och visst, 529 900 kronor är inte hela världen, särskilt när man som för alla elbilar kan dra av 70 000 kronor i premie. Dessutom brukar Lexus hålla värdet bra, och garantierna är generösa – även om långt billigare Kia är ännu bättre på denna punkt.

Men prislappen är ett kampanjerbjudande som bara gäller till tidig höst 2021, och avser basversionen Comfort som vi avråder ifrån. Den är så basutrustad att den inte ens har värme i framstolarna, vilket är extra viktigt i en elbil där alternativet att brassa på med kupévärmen direkt straffar sig i form av kraftigt minskad räckvidd.

Billigaste realistiska UX 300e är då Premium för 579 900kr, med både värmda och kylda skinnsäten fram och bak. Jag vill ha soltak som på testbilen, men det kräver Style-paketet för 19 000 kronor. Då får jag också större fälgar vilket ökar förbrukningen, inte idealiskt.

Men en svårare nöt än att utrusta sin UX rätt, är jämförelsen med vad man kan få för samma pengar. En Tesla 3 Long Range till exempel, med klart längre räckvidd, snabbare laddning, fyrhjulsdrift och bättre prestanda. Eller en VW ID4 med långt större utrymmen, möjlighet att dra släp och – igen – snabbare laddning och längre räckvidd. Eller Volvo XC40 Recharge i framhjulsdrivet utförande, med pengar över.

För den som sätter stort värde på att få största möjliga tyssstnad vinner Lexus, men för oss andra är hög prislapp, dålig räckvidd, långsam laddning och begränsade innerutrymmen för stora minusposter.

Vi gillar: Tyst och bekväm, Skön och kul att köra, Goda garantier

Vi ogillar: Långsam snabbladdning, CHAdeMO-laddning inte så vanligt förekommande, Dålig räckvidd, Trång, Inget bagageutrymme fram – ingen frunk, Dyr

Överväg också:

  • Volvo XC40 Recharge: Nu i rimligare prissatt framhjulsdriven version
  • Tesla Y: Teslas lill-SUV lockar, men den dröjer – ta en 3:a så länge
  • Audi Q4 e-tron: Superkompetenta små-suven räcker långt också mot större bilar
Text och bild: Mattias Goldmann, Gröna Bilisters testpilot, juli 2021


  Gillar du våra tester?

Stöd gärna Gröna Bilisters arbete genom att bli medlem – du behövs, vi behövs!

Läs mer och anmäl medlemskap på
www.gronabilister/medlemskap 

Gillar du våra tester? Bli medlem!

Stöd gärna Gröna Mobilisters arbete genom att bli medlem – du behövs, vi behövs!

Bli medlem