Biltest: Mercedes GLC 350e 4MATIC (Plug-in)
Två ton SUV är knappast lösningen på framtidens problem. Mercedes tar ett steg i rätt riktning genom att stoppa in en kraftfull elmotor, men arbetet är slarvigt gjort och utsläppen för höga för att klara supermiljöbilspremien.
|
Nytt namn, större logik
Mercedes mellanstora SUV har bytt namn till GLC vilket är ärligt eftersom den är baserad på C-klass. Stora delar av tekniken delas med C350e. Jämfört med föregångaren har blivit längre, fått hjulbasen förlängd med 18 millimeter och blivit rymligare både fram och bak.
Allt driver alla
Volvos laddhybrid låter förbränningsmotorn driva framhjulen och elmotorn bakhjulen, utan någon fysisk kontakt däremellan. Mercedes har däremot elmotorn mellan förbränningsmotorn och växellådan och därmed driver båda motorer alla hjulen; GLC är permanent fyrhjulsdriven med förhållandet 45/55 mellan fram- och bakaxel.
”350” ska få oss att förstå att den samlade effekten är som en bil med 3,5 liters motor och sex cylindrar, vilket i detta fallet uppnås med en fyrcylindrig turboladdad motor på knappt två liter och 211 hästar och en elmotor på 116 hästar. Det ger en samlad effekt på just över 300 hästar, men drygt två tons tjänstevikt gör att de inte känns så många. Om man avstår från sportiga pretentioner räcker elmotorn gott för de flesta situationer, här har Mercedes gjort ett gott rätt som har en klart starkare elmotor än de flesta konkurrenter.
Räckvidden på el anges till ”upp till 34 kilometer”, vilket som vanligt är omöjligt att uppnå i praktisk körning, men vi kommer två och en halv mil när vi kör försiktigt, med luftkonditioneringen avstängd och med plusgrader ute. Utnyttjar vi att elmotorn ger fint drag från start ända upp till tysk motorvägsfart, så krymper räckvidden förstås, likaså om det är kallt eftersom batterierna då behöver extra energi för att hålla sig i form.
Räckvidden förlängs genom den haptiska gaspedalen som genom ett motstånd markerar ”hit men inte längre” så att man inte gasar hårdare än vad elmotorn klarar av. Vill man så går det att ”trampa igenom” och då kickar förbränningsmotorn in. Pedalen är också kopplad till gps:en och knackar försiktigt i gaspedalen om det är dags att släppa på gasen för att man närmar sig ett område där farten ska sänkas.
I motsats till en ren elbil så får man vid eldrift aldrig en helt sömlös körning; den sjuväxlade lådan är visserligen diskret men det blir ändå tydliga hack i accelerationen. Det finns fem körlägen, Eco, Komfort, Sport, Sport + och Individuell. Motor, växellåda, styrning, klimatanläggning och start-stopp-funktion regleras, och vi kör förstås i Eco-läget som ger mest räckvidd på el och lägst förbrukning när förbränningsmotorn träder in. Tyvärr går det inte att ställa in Eco som standardläge, utan man måste alltid ställa om. Därtill kan man med en knapp på mittkonsolen välja om bilen själv ska få styra när
Ingen supermiljöbil
Laddhybridernas magiska gräns går vid 50 gram koldioxid per kilometer; lägre utsläpp än så och bilen räknas som supermiljöbil och får en premie på 20 000 kronor, mer än så och premien uteblir. Många laddhybrider på marknaden ligger på 49 gram eller något gram lägre, men GLC börjar på 59 gram och går – beroende på fälgarnas storlek upp till 64. I verkligheten gör det förstås bara bilen marginellt mindre grön än supermiljöbils-konkurrenterna, men på pappret är skillnaden stor och förstås förarglig för Mercedes.
Med ett smartare arbete hade ett antal gram kapats, till exempel har laddhybriden högre luftmotstånd än de andra versionerna (Cw 0,33 mot 0,31) – i motsats till många av konkurrenterna som finslipat aerodynamiken för att minska förbrukningen och förlänga räckvidden på el. Om laddhybriden fått samma nioväxlade automat som de andra GLC-modellerna hade ett par centilitrar kapats, och det går inte att komma ifrån att tjänstevikten på över två ton påverkar förbrukningen.
Mitsubishi Outlander fortsätter att vara den enda laddhybriden som kan snabbladdas, men Mercedes tar ett steg i denna riktning genom att GLC kan laddas med 400 volt. Då tar laddningen bara två timmar, men den kräver en specialsladd som kostar extra – och förstås ett uttag på 400 volt vilket inte är det vanligaste. Ladduttaget sitter mycket diskret på bakre stötfångaren, det ser ömtåligt ut om man skulle småskada bilen vid en slarvig fickparkering.
Fint och omtåligt
Inredningen har inget av bruksig SUV över sig, det är hög kvalitet och fina material, och mycket känns igen C-klassen vilket är ett gott betyg eftersom den i sin tur är väldigt lik mycket dyrare Mercedes-bilar. Det betyder å andra sidan att man inte ska komma klampande med leriga stövlar eller husdjur.
Instrumenteringen är nästan rakt av samma som i C-klass, vilket betyder lättöverskådligt och funktionellt, förutom kanske skärmen på mittkonsolen som ser påklistrad ut och som sköts med ett pekdon och en vridskiva som tar lite tid att komma överens om. Det finns ett par specialinstrument för laddversionen, bland annat en liten indikator som visar hur mycket av elmotorns fulla kapacitet som utnyttjas och därmed hjälper mig att inte behöva dra igång förbränningsmotorn i onödan. En ECO-indikering analyserar hur grönt jag kör och ger konkreta tips om hur bränsleförbrukningen kan minskas.
Att sätena är sköna överraskar inte, inte heller att det är gott om plats i alla ledder i både fram- och baksäte, med undantag för mittplatsen i baksätet som är just på undantag.
Tung last att släpa på
Mercedes hävdar att GLC är en lättviktskonstruktion, och kan peka på en smart användning av aluminium och höghållfasta material samt lättviktsmaterial bland annat i sätena. Men laddhybriden väger ändå in på strax över två ton innan den lastas. Av detta är 290 kilo extra jämfört med närmast jämförbara bensinversion, och fjädringen har förstås stärkts för att hantera det men det märks ändå att det är många kilon att släpa på. Mercedes adaptiva chassi går inte att kombinera med hybriddriften, däremot är luftfjädring med individuell dämpning av alla hjul ett intressant tillval för den med stora anspråk på komfort och rymlig plånbok.
Fyrhjulsdriften är permanent och ständigt fördelad 45:55. Däremot finns ingen lågväxel, möjlighet att låsa differentialen, hasplåtar eller annat som hör terrängkörningen till. Markfrigången är också mer lik en vanlig personbils än en terrängbils, och att den är höjd två centimeter för laddhybriden är mest för batteriernas skull. Däremot bör fyrhjulsdriften göra Mercan till en utmärkt dragbil, den får dra hela två ton även om det med vanligt körkort blir betydligt mindre.
En specialfunktion är Direct Steer, som gör att det i låga farter räcker med ett varv med ratten för att få maximalt hjulutslag – praktiskt vid parkering men ovant i början. Styrningen blir mer distinkt på kurviga vägar och spårstabiliteten ökar vid körning rakt fram.
En kul detalj är att Mercedes ganska flitigt använt naturmaterial i inredningen, som olivkärnor i det aktiva kolfiltret och kokosfibrer i klimatanläggningen, liksom en innovativ lackeringsprocess för att minska miljöbelastningen.
Välj rätt
Du får en GLC från 412 000 kronor, men så barskrapad vill ingen ha den. Fleet Edition för 455 000 kr är vad Mercedes tror att den som väljer GLC som förmånsbil vill ha, då utgås från Exclusive-paketet, därtill LED-lampor, aktiv parkeringsassistent, aktiv farthållare, bättre stereo, handsfree och bluetooth, säteskomfortpaket med delvis elektriska inställningar, kollisionsvarnare och trötthetsvarnare, och en del annat. Testbilen har också ett infotainmentpaket och SUV-paketet med bl.a. infällbar dragkrok, för 15 000 kronor vardera, och vi hade gärna haft panoramatak för lika mycket till.
Om ett par år kommer Mercedes med ett renodlat elbilsmärke, som bland annat ska erbjuda en eldriven SUV av ungefär samma storlek och till ungefär samma pris som GLC. Till dess får den som inte har råd med Tesla Model X hålla till godo med laddhybrider, men inom segmentet finns flera bilar som klarar miljöbilsklassningen och är mer användbara på el.
Vi gillar:
- Hög komfort
- Bra dragbil
Vi ogillar:
- Kort räckvidd på el
- Kan inte snabbladdas
- Dyr
Överväg också:
- VW Passat laddhybrid
- Volvo V60 D6 laddhybrid
- Mitsubishi Outlander PHEV
- Audi Q7 laddhybrid
Gröna Bilisters testpilot – Mattias Goldmann, okt 2016