Pågatåget i Skåne

Hässleholm – Vittsjö den 16 maj 2023

Hässleholm är en liten modest stad i nordöstra Skåne men när det gäller tågtrafik är Hässleholm allt annat än modest. Här samsas SJ tåg till Stockholm med Öresundståg mot Danmark, Blekinge och Småland. Om inte det var nog finns även lokaltågen i Småland Krösatågen och Skånes stolthet (inte fotbollslaget Helsingborgs IF denna gång) de lila Pågatågen som i år fyller 40 år. Jag som skriver var inte född när Pågatågen invigdes men jag har flera minnen från första generationens Pågatåg, jag kommer även ihåg när de första modernare Pågatågen (de som rullar idag) sattes i bruk. Tågtrafiken i Skåne är inte på något sätt statisk utan vi har de senaste åren fått vara med om flera invigningar av nya stationer på nygamla orter, exempelvis Vittsjö som återfick tågstation för 10 år sedan. 

Resan startar från perrong 8 på Hässleholms station, en smal perrong som inte bjuder på särskilt mycket kärlek. Jag och ett 10 tal andra står och väntar på att få gå på Pågatåget som är namngett efter den välkända kaffeimportören Carlos Zoéga (läs om hans kanske egentligen mer framgångsrika fru Maria Zoéga här). Längst bak och längst fram i tåget finns tysta kupér, mitten av tåget finns den rymliga toaletten och platser för de med cykel eller barnvagn. När dörrarna öppnas tar jag plats vid ett av sätena på bilden nedan, vid dessa finns det gott om benutrymme och bord för att kunna knappa på datorn. De övriga 2 sittsiga platserna erbjuder klart sämre benutrymme och bordet är för nära att fungera särskilt bra som skrivbord för dator. 

Vid alla sittplatser finns det eluttag, krok och hatthylla. Komfortmässigt funkar tågen för kortare resor men sätena är rätt hårda så efter ett tag vill en resa på sig för att få igång blodcirkulationen. Tåget kör mjukt och tyst, om det inte vore för de gälla pipen vid varje stopp så hade det varit enkelt att slumra till. På tåget finns en hjärtstartare och skyltar som visar vilken riktning en ska gå för att hitta den. Det finns även gott om TV skärmar som visar reklam, samhällsinformation, nyheter och trafikinformation. 

Jag har köpt min biljett i Skånetrafikens app, smidigt där det går att betala med både Swish och betalkort. Det går även att köpa biljett i automat på stationen och vid större stationer går det vissa tider på dygnet köpa biljett i lucka av personal. Med tanke på att jag ska resa till Vittsjö och efter mitt besök där ska jag ta tåget till Helsingborg så har jag köpt en 24 timmars biljett, vilket gör att jag för 234 kronor får resa hur mycket jag vill under 24 timmar i hela Skåne.

Inför varje hållplats berättar en röst på vacker skånska vart vi kommer göra uppehåll, i detta fallet är det bara ett stopp (Bjärnum) innan tåget efter 17 minuter når Vittsjö. På vägen tillbaka tar tågvärden mikrofonen för att berätta om anslutningsmöjligheter i Hässleholm, för mig som resenär känns det klart trevligare med en människoröst men det är inte säkert att den som är ovan vid skånska förstår hela budskapet alla gånger. 

Väl i Vittsjö möts jag av en bred härlig perrong med sjöutsikt och ljudet av bommar som vevas ner för att hindra passage över järnvägen när tåget ska susa förbi. Jag ger högt betyg till såväl fotbollstokiga Vittsjö som den pigga 40 åringen Pågatåget.

// Victor Bärring

Gillar du våra tester? Bli medlem!

Stöd gärna Gröna Mobilisters arbete genom att bli medlem – du behövs, vi behövs!

Bli medlem