Tesla Model X 75 D
Efter att ha klankat ner på SUV:ar under
lång tid kan det vara dags att ge sig – Tesla Model X visar att det går att
kombinera med spännande framtidslösningar, enorma innerutrymmen och nollutsläpp
med god räckvidd.
|
Falken har landat
Model X omnämndes första gången redan 2012 och började levereras till kund hösten 2015. 30% av komponenterna delas med Model S, inklusive batterier och kraftöverföring. I mitten av 2017 närmar sig Tesla 50 000 levererade X, vilket trots att det på många sätt är en extrem bil placerar den en bit upp på elbilarnas topp-tio-lista. Trots att modellen bara funnits ett drygt år, har Tesla hunnit ändra utbudet flera gånger; instegsvarianten X60D är borta, likaså mellanversionen X90D medan toppversionen P100D införts och fått ”ludicrous mode” för supersnabb acceleration och luftfjädring som standard. Inledningsvis tänkte Tesla erbjuda en bakhjulsdriven version, men alla X är fyrhjulsdrivna.
Därmed finns i grunden tre versioner att välja på; den testade med 75 kW batteri och två med det större 100 kWh batteriet, där bokstaven P för performance betyder en halvmiljon extra på prislappen men två sekunder snabbare till 100 km/h. Det är dyra sekunder…
Blixtsnabb även i långsammaste version
Den första frågan man får är hur snabb Teslan är, och alla vill testa hur det känns när gasen trycks i botten. Detta är den långsammaste Teslan på marknaden – den tar dubbelt så lång tid till 100 km/h som värstingversionen P100D. Men när man trycker gasen i botten är det inget man tänker på; okej man kanske inte formligen trycks mot sätet men det går undan. Ludicrous-läget, där man kan slunga iväg bilen från stillastående finns förvisso inte, men det är ändå bara till för att imponera på omgivningen – och tro mig, de är imponerade ändå.
Viktigare än så är att alla omkörningar går blixtsnabbt, eftersom man aldrig behöver växla ner utan bara kan swisha förbi. Fyrhjulsdriften är inte till för att ge terrängegenskaper utan bistår i att få upp bilen i fart, och de 2,5 tonen – som bara är marginellt högre än Model S – känns aldrig när bilen går rakt fram, däremot är det förstås många kilon att byta riktning på i kurvorna.
Generösa utrymmen, hög komfort, knäppa dörrar
Model X finns som fem-, sex- eller sjusitsig. Med fem säten är utrymmena stora, även om sätena inte är fällbara, sex säten som i testbilen kostar 35 200 kr extra. Då består mellanraden av två individuella säten som kan justeras i vinkel och längs led och som har egen fjädring med förvaringsplats under sätet, men ryggstödet är fast. Också bakerst är sätena individuella, och förvånansvärt rymliga, och när de inte behövs fälls de ner platt i golvet. Sju säten går också att få, med samma mittbänk som i femsitsiga versionen och ett prispåslag på 47 000 kronor. Vi skulle absolut ta extrasätena – den som bara behöver fem säten kan välja en Model S istället; även S finns som sjusitsig men de bakersta sätena är då bakvända och verkligen bara för barn.
Fram sitter man kungligt, i sköna fåtöljer som kan ställas in i alla lägen och med bilvärldens största panoramafönster. Riktigt vad man ska med sikten rakt uppåt är inte klart – spana efter paparazzi-helikoptrar kanske – men det blir ljust och luftigt, och aldrig särskilt varmt eftersom överdelen automatiskt tonas när solen gassar. Men i en bil för över en miljon hade man nog väntat sig massagefunktion i stolen, värme i alla stolar och head-up display av instrumenteringen.
Instrumentpanelen känns igen för den som kört Tesla S; har du inte det så är det däremot en helt ny upplevelse. Här finns marknadens största touchscreen, där nästan alla funktioner hanteras. Det ger en oerhört ren förarmiljö, men för vissa funktioner som man använder ofta saknar i alla fall jag ett vred att snabbt skruva på. Tack vare Teslas automatiska uppdateringar kan alltfler funktioner röststyras, och funktionaliteten förbättras ständigt. Bilen startas med hjälp av den Tesla X-formade startnyckeln, trycker du på bromsen stängs dörrarna. Ett inbyggt Telia-sim kopplar upp bilen mot Google Maps, nätet, Spotify och mycket annat. Tesla är världsförst med ett luftfilter så avancerat att det i sitt högsta läge kan hålla virus, bakterier och sporer helt ute, det må kallas ”Bioweapon defense mode” men är till nytta i vardagen för många pollenallergiker.
Men den stora uppvisningen är bakdörrarna, som är av falkvinge-typ. Dörrarna öppnas utåt uppåt, men är dubbelledade, så att de kan öppnas också i trånga utrymmen och kräver bara 30 cm i sidled. Det är välkommet då den 2,07 meter breda bilen tar mycket plats på parkeringen. Står man trots allt för tätt intill en annan bil eller har för lågt i tak i garaget så går det inte att öppna dörrarna. Förvaringsfack i dörrarna är förstås inte att tänka på; allt skulle ramla ut så fort dörrarna öppnades. En vanlig takbox går inte att använda, ett stort soltak går inte att installera. Öppnas dörrarna vintertid får du räkna med att det rasar in snö i kupén, även när det regnar betyder falkdörrarna att väder och vind snabbt kommer in i kupén. Däremot är det små glasfönster i dörrarnas ovansida som ger en luftig kupé, och sidofönstrena är stora och öppningsbara. Vanliga skjutdörrar hade varit bättre, men de hade också gett känslan av minibuss medan det garanterat bildas en mindre folksamling när falkvingedörrarna fälls upp vilket tar sex sekunder. Hur mycket Tesla än försöker övertyga oss om att dörrarna är logiska, så köper vi inte det – men måste allt vara logiskt?
Främre baksätet består i vår bil av två individuella fåtöljer med ett jättebrett utrymme där emellan, som mittgången i ett flygplan nästan. Man hade önskat att sätena vore bredare eller åtminstone hade armstöd, ska de ändå vara så här smala är det lika bra att ta versionen med fem säten även om den alltså är dyrare. Sätena kan bara ”tippas”, ryggstödet går inte att luta och det finns inga fotstöd, gardiner eller andra bekvämligheter som andra jämn dyra bilar har. Bakre baksätet är lätt att nå tack vare falkdörrarna och att mellansätena skjuts så långt framåt, och väl där sitter man överraskande bra. Takhöjden duger för den medellånge, benplatsen är mer begränsad utom snett mot mitten om man, som vi, kör sexsitsiga versionen.
Med alla testbilens sex säten uppfällda är bagageutrymmet förstås inte enormt, delvis för att Tesla valt en halvkombi-liknande form på bilen, med sluttande akter. Men fäll ner de bakersta sätena, eller välj den femsitsiga versionen, och utrymmet är enormt, inklusive ett fack ”under golvet” där man kan lägga laddsladdar så de är ur vägen och inte kladdar ner det i övrigt väl känsligt inredda bagageutrymmet. Med maximerat utrymme ryms det över 2000 liter, inklusive det extra, om än ganska lilla, bagageutrymmet i fronten där det ju inte ligger någon motor.
Model X är ensam bland elbilarna om att kunna dra ett rejält släp, upp till 2 250 kilo om körkortet i övrigt tillåter det. Det betyder också att dragkroken kan användas för skid- och cykelställ vilket är särskilt viktigt eftersom falkvingedörrarna omöjliggör ett vanligt takräcke.
Styrningen kan ställas in i tre lägen, från soft till tung, och karossens höjd kan varieras i fem lägen från extra låg till extra hög – därtill sänker den sig själv i motorvägsfart och höjer sig i lätt terräng även om också högsta läget är för lågt för riktig terrängkörning. Luftfjädringen gör att de 2,5 tonen aldrig blir stötiga.
Bromskraftsåterföringen kan också ställas in, men bara i två lägen där det ena innebär att man kör med enbart gaspedalen ungefär som i BMW i3 – släpp gasen och bilen bromsar, och det andra bara ger en mycket försiktig bromskraftsåterföring. Vi föredrar detta andra läge, som ger en vilsammare körning.
Alla elbilar går tyst i låga farter, men när farten ökar är vindbrus och buller från däcken mer störande än själva motorljudet, så här måste även elbilstillverkarna anstränga sig med ljudisoleringen. Det gäller särskilt en bil med så stor frontarea och så stora hjul som X. Tesla har gjort ett fint jobb, det hörs bara ett svagt vindbrus i hög fart.
Strömsnål för sin tyngd
På en långresa till Småland med mycket varierad körning snittar vi 2 kWh per mil, vilket förstås är mer än för en mindre elbil men överraskande lite för en så stor och tung bil. I stadstrafik drar X neråt 1,5 kWh, medan förbrukningen stiger till 2,5 kWh när vi ska visa upp bilen för nyfikna och förstås trycker hårt på gasen.
Teslans totala klimatpåverkan beror mycket på elen den laddas med, och därför är det utmärkt att alla Teslas Superchargers enbart har grön förnybar el. En annan viktig del i elbilens totala klimatpåverkan är hur batterierna tillverkats och hur stora de är, och även här tar Tesla miljöansvar – men det kan man också själv göra genom att välja det mindre batteriet på 75 kWh istället för 100 kWh. 90 kWh batteriet finns inte längre, inte heller det minsta på 60 kWh.
Vi laddar på Teslas Superchargers, som för X-köpare är gratis hela bilens livslängd över hela världen, och där man på en halvtimma får 200 km extra körsträcka. Det är oerhört lättladdat, men i Upplands Väsby får vi vänta tills taxibilarna har laddat klart och första Superchargern söder om Stockholm finns bara i södergående riktning, med över en mils extra körning för att ta sig dit om man kommer söderifrån. Med en särskild adapter går det också att ladda på CHAdeMO-laddarna som bl.a. Nissan har, och så sätter Tesla nu i rask takt upp destinationsladdare över hela landet gjorda för att bilen ska vara fulladdad nästa morgon om man t.ex. kommer fram till hotellet. Ett vanligt uttag funkar också, men då märker man hur enormt batteriet är – ett dygn räcker inte på långa vägar för att ladda fullt.
Självkörande och näst säkrast i världen
Tesla Model X är första suv att få toppbetyget fem stjärnor i alla kategorier och underkategorier i amerikanska NHTSA:s krocktest, inklusive vältskydd där andra suvar har problem men Model X låga tyngdpunkt tack vare batterierna hjälper. Totalt sett är Tesla Model S den enda bil som fått högre betyg. Euro NCAP har inte testat någon Tesla, men det finns ingen anledning att tro att resultaten inte skulle stå sig på vår sida Atlanten.
Krocktest gäller om olyckan är framme, men bättre är förstås att undvika den. Model X har det normala; autostopp, vingelvarnare och mycket annat – men också bilvärldens mest avancerade system för sjävkörning. Dra den mellanstora spaken till vänster om ratten mot dig två gånger och Teslan blir självkörande, omedelbart och utan krav att göra mer. Farthållaren håller farten och avståndet till bilen framför, som ställs in mellan 1 och 10, och kameror håller koll på körbanan. Bilen kan också byta fil själv, och klarar att köra långa stunder utan att jag gör annat än att då och då lägga handen på ratten för att markera att jag fortfarande är redo att överta kontrollen om det krävs. Även tät trafik, vägarbeten och dåligt markerad vägren klarar Teslan galant, det är först när vi kommer ut på grusväg som Teslan med ett ljudligt pip meddelar att jag måste överta körningen. Men tät kökörning, som är där man helst vill låta bilen köra själv, går inte lika bra, det blir för ryckigt, och på riktigt kurviga vägar känns det lite obehagligt när Teslan inte tycker att det behöver saktas ner för kurvorna. Att bilen kan fickparkera själv överraskar inte längre, det kan en jämförelsevis billig Prius också, men den kan också parkera sig själv och själv köra fram – utan att man alls är i bilen – genom att jag kallar på den med Tesla-appen på mobilen. Detta senaste dök upp som en uppdatering under tiden vi testade Teslan; den uppdateras kontinuerligt och just självkörande-paketet är det som utvecklas mest och snabbast.
Smart blir smartare
Trots att jag inte själv äger någon Tesla (eller någon bil alls), har jag flera gånger varit med om det magiska ögonblicket då man startar bilen på morgonen och den berättar för mig att den uppdaterat sig under natten. Senast, med version 8.0, gällde det bland annat bättre gränssnitt på gps:en, mediespelare och att bilen nu ser till att kupén aldrig blir farligt varm – lugnande för den som ibland lämnar barn eller djur i bilen. Men framför allt uppdaterar Tesla successivt mjukvaran för att göra bilen mer självkörande. Allt detta betyder inte bara att bilen successivt förbättras, mer som en smartphone än som andra bilar, utan påverkar också andrahandsvärdet positivt; Tesla blir ju inte tekniskt frånsprungen på samma sätt som andra elbilar.
Vilken ska jag ta?
Vi börjar med att anta att du har en dryg miljon att investera, eller att du har sådana villkor att du kan välja en Tesla som förmånsbil. Grattis! Jämfört med andra bilar är X på många sätt ett fynd; konkurrerande bilar har bränsleförbrukning på en liter milen eller mer – mycket mer om du kör dem så som man blir sugen att köra sin Tesla… Reservdelar såsom avgassystem, koppling och växellådor är också dyra – men behövs aldrig hos Tesla.
Återstår då att klura på vilken version. Vi föreslår att du skippar 75 kW-batteriet, det minsta, utom om du har väldigt bestämda körvanor som aldrig överstiger 20-25 mil. Ska du spendera så mycket pengar så vill du inte få räckviddsångest i onödan, och de större batterierna ger också klart bättre acceleration. Dessutom lär du få en del av pengarna tillbaks den dag du säljer; förväntningarna på räckvidd ökar hela tiden vilket avspeglar sig i andrahandsvärdet. Performance-varianten ger däremot väldigt lite extra för så mycket pengar, och tappar faktiskt marginellt i räckvidd. Eftersom 90-versionerna är borta, blir det därmed en 100D. Men hur ska den utrustas?
Köldpaket för 11200 kr ger värme i alla säten, rattvärme och avfrostning av torkarblad, det vill man ha i Sverige. En uppgraderad autopilot för 59 000 kronor, med fyra kameror och 12 ultraljudssensorer samt en supersnabb dator gör att Teslan kan anpassa sig till trafikförhållandena, hålla sig i sin fil eller byta fil själv, själv välja rätt avfart och själv parkera – samt själv köra fram från p-platsen utan att du sitter i bilen. 35 200 kronor till gör att bilen blir helt självkörande, det vill du.
Nu måste du spara lite och det är tursamt nog ganska lätt. Avstå från de enorma 22-tumshjulen och du sparar 50 000 kronor samtidigt som du får ett par mils extra räckvidd eftersom större hjul ökar förbrukningen, Dessutom sänks dragvikten till blott 1 580 kilo med de största fälgarna. Premium-uppgraderingspaketet för 53 000 kronor känns inte heller viktigt; det ger bl.a. förardörrar som öppnar sig när man närmar sig bilen, bioweapondefense-luftfilter, delvis skinnklädd inredning, LED-dimljus och lite annat. Vi kan också avstå från premiumljud för 29 200 kr, och den dyra gräddvita skinnklädseln. Till slut har vi, sparsamt och effektivt, med god marginal hållit prislappen under 1,5 miljoner, ytterligare cirka 100 000 kronor lägre enligt Teslas prislapp men den väger in bensinbilens högre driftskostnader meden snillrik matematik där man själv kan påverka ingångsvärdena.
Tro inte att den höga kostnaden betyder hög prutmån, tvärtom har både kändisar som vill gå före i kön och taxibolag som vill köpa tiotals bilar fått erfara att prislapp och leveranstider gäller alla. Det finns något djupt sympatiskt i det; världens bästa suv är också den mest demokratiska.
Vi gillar:
- Ren eldrift
- God räckvidd
- Makalös acceleration
- Stora innerutrymmen
- Ständiga uppdateringar
- Instrumentering
- ”Gratis” och snabb laddning
Vi ogillar:
- Dyr
- Baksäten inte fällbar
- Falkvingedörrar klumpiga och omöjliggör takräcke
- Stor och tung
Överväg också:
- Tesla Model S om du inte behöver utrymmena
- Jaguars kommande el-SUV i-Pace om du kan vänta till hösten 2018
- Laddhybrid-suv:ar som Porsche Cayenne eller Volvo XC90 om du vanligen kör korta sträckor
Gröna Bilisters testpilot – Mattias Goldmann, juni 2017