Volkswagen ID. Buzz 7-sits

Är den sjusitsiga ID Buzz ett alternativ för den stora familjen och andra med stora transportbehov? Gröna Mobilister testar minibussen.

Pris: från 659 900 kr
Batteri: Litiumjon, 86 kWh netto (91 kWh brutto)
Laddning: AC-laddning max 11 kW, DC-laddning max 200 kW, 10-80% på 25 min
Räckvidd: 472 km (WLTP, blandad körning)
Förbrukning: 20,4 kWh/100 km (WLTP, blandad körning)
Säkerhet: 5 stjärnor i Euro NCAP (2022). 92 % för skydd vuxna i bilen, 87 % för barn i bilen, 60 % för fotgängare, 90 % för säkerhetsassistans
Motor: 210 kW (286 hk), 560 Nm vridmoment
Drivning: El, bakhjulsdrift
Mått: L 496 cm, B 221 cm, H 193-195 cm, axelavstånd 324 cm. 5, 6 eller 7 sittplatser, vändradie 11,8 meter
Vikt: Tjänstevikt 2 746 kg, totalvikt 3 340 kg, släp 1 000 kg, bagage 1340 – 2469 liter (bakom första sätesraden, andra och tredje sätesraden nerfälld och maximalt framskjuten)
Prestanda: 0-100: 7,9 sek, toppfart 160 km/h (elektroniskt begränsad)
Garantier: 3 års nybilsgaranti, 3 års lackgaranti, 3 års vagnskadegaranti, 12 års garanti mot genomrostning, 8 år eller 160 000 km garanti på högspänningsbatteriet (kapaciteten ska ej understiga 70 procent)

Förbättrad och förlängd!

För två år sen lanserade Volkswagen sin eldrivna nytolkning av den klassiska Folkabussen – ID Buzz. När Gröna Mobilister testade bilen föll vi för den snälla och glada framtoningen men hade lite svårt att förstå målgruppen i och med att bilen bara var femsitsig trots den avsevärda storleken (länk till testet). Det var även uppenbart att bilen saknade värmepump och förvärmning av batteriet. Särskilt avsaknaden av värmepump var ett problem – det gick åt mycket energi att bara värma upp luften i den stora kupén. Vi spolar framåt två år och nu har ID Buzz fått både värmepump och förvärmning av batteriet. En förlängd version med 25 cm större axelavstånd och möjlighet att härbärgera sju säten har dessutom lanserats. Det är den bilen vi ska titta närmare på nu!

ID Buzz med lång hjulbas har potential att passa den stora familjen, den som skjutsar ofta eller den som har behov av ett enormt lastutrymme – den tredje sätesraden kan plockas bort och då kan man lasta flera kubikmeter. Den långa ID Buzz har dessutom fått ett större batteri – 86 KWh finns tillgängliga istället för 79 kWh i den korta versionen.

Liksom den övriga ID-familjen har Buzz dessutom försetts med effektivare och starkare motorer från och med årsmodell 2024. Det var också då som möjligheten att förvärma batteriet introducerades. Tyvärr krävs både hårdvara och mjukvara vilket innebär att äldre bilar inte kan uppdateras med den funktionen. Vi testar den bakhjulsdrivna Pro-versionen på 286 hästkrafter – en fyrhjulsdriven variant finns också tillgänglig med tilläggsnamnet GTX.

Vi tar ID Buzz på långresa norrut med familjen. Temperaturen ligger kring nollan och vi kommer ca 30 mil innan det är dags att ladda. Buzz:en har då dragit ca 2,7 kWh per mil vid en hastighet runt 100 km/h. Enligt WLTP är räckvidden upp till 47 mil men som vanligt innebär vintertemperaturer att den reduceras kraftigt. Möjligheten att förvärma batteriet innebär verkligen en ”game changer” vintertid. Vi har valt att förvärma batteriet manuellt med hjälp av en knapp i infotainment-systemet men man kan även sätta en snabbladdningsstation som slutdestination i bilen navigationssystem och då startar förvärmningen automatiskt. Med batteriet uppvärmt och klart börjar Buzz:en ladda med den uppgivna maxeffekten på 200 kW direkt. Skillnaden är avsevärd om man jämför med en ID-bil utan förvärmning som vintertid hade börjat ladda kring 60-70 kW enligt våra erfarenheter. Det här gör underverk för laddtiden – att gå från 10-80 procent sker nu på ca 25 minuter.

Som gjord för långresa

Vi rullar vidare och slås av hur trevligt det är att åka långt med Buzz:en – den är verkligen som gjord för långresa. Därför är det synd att bilen inte har ett aningen större batteri som skulle kunna ge lite längre räckvidd än de ca 30 mil som alltså erbjuds vintertid. Den ursprungliga koncept-Buzz:en från 2017 hade ett batteripack på hela 111 kWh, men med ett sådant hade Buzz:en förstås blivit ännu tyngre än vad den redan är med sin tjänstevikt på 2,7 ton.

Det blir allt kallare ju längre upp genom landet vi kommer och i ”Eco-läget” börjar bilen få svårt att hålla kupévärmen uppe. Vi slår över till ”Comfort” vilket funkar bättre. Barnen trivs som fiskar i vattnet på sina platser med uppfällbara bord och den sympatiska framtoningen hos Buzz:en faller dem verkligen i smaken. Bilen är dessutom försedd med ett enormt panoramaglastak på hela 1,5 kvadratmeter vilket ger rymd och ljus. Taket kan frostas med ett knapptryck ifall solen skulle bli störande.

Kupén är tillräckligt stor för att åtminstone två personer lätt skulle kunna övernatta i bilen men Volkswagen verkar tyvärr ha övergivit planerna på en camping-version eller ”California” som de brukar heta på VW-lingo. Det här känns som en miss på öppet mål – det borde finnas en ganska stor målgrupp campare som vill färdas utsläppsfritt. Bilen har tyvärr inte heller det ”camp mode” som Tesla erbjuder, där man kan köra klimatanläggningen trots att bilen är avstängd.

Efter ytterligare 25 mil är vi framme vid vår slutdestination. Trots en hel dag i bilen har det kommit få klagomål över att resan skulle varit jobbig. Färden har i stort sett upplevts som problemfri förutom att den lodrätt stående bakrutan haft lite väl lätt för att bli smutsig.

Sammanfattningsvis är ID Buzz en sympatisk minibuss som ger förhållandevis mycket bil för pengarna – på flera sätt. Med ett pris på drygt 650 000 kr kostar den ungefär lika mycket som en stor el-SUV, men kan erbjuda betydligt större transportmöjligheter än de flesta andra i prisklassen. Med värmepump och förvärmning av batteriet har Buzz:en även blivit en riktigt bra vinterbil. Den är dock tung med sina 2,7 ton – om man egentligen inte behöver en så här stor bil bör man välja något annat. Men för den stora familjen, eller andra med motsvarande transportbehov, är den dock ett väldigt trevligt alternativ.

Vi gillar:

  • Sympatisk framtoning
  • Som gjord för långresa
  • Förhållandevis mycket bil för pengarna
  • Värmepump och förvärmning av batteriet har gjort ID Buzz till en mycket bättre vinterbil än vad den varit

Vi ogillar:

  • Tung med en tjänstevikt på över 2,7 ton
  • Lite för kort räckvidd vintertid med tanke på långresepotentialen
  • Avsaknad av ”camp mode”, alltså möjlighet att köra klimatanläggningen om man vill övernatta i bilen

Överväg också:

  • Citroën ë-Space Tourer – större (8- eller 9-sitsig), klen motor
  • Kia EV9 – 7-sitsig jätte-SUV
  • Maxus MIFA9 – ”lyxigare”, dyrare
  • Mercedes-Benz EQV – ej byggd som elbil från början, dyrare
  • Peugeot Traveller E-Active – större (9-sitsig), kortare räckvidd, mycket minibuss-känsla
  • Tesla Model X – en i grunden tio år gammal bil, dyr.
  • Toyota Proace Verso Electric – större (9-sitsig), mindre batteri (75 kWh)

Text & bild: Stefan Andersson

Gillar du våra tester? Bli medlem!

Stöd gärna Gröna Mobilisters arbete genom att bli medlem – du behövs, vi behövs!

Bli medlem