Vi Vill Veta

Hur påverkas klimat, natur och människa av våra val av drivmedel, fordon och färdsätt? Detta måste vi få veta när vi gör våra val. Sådan kunskap skulle ge oss konsumenter makt att styra transportsektorn i hållbar riktning. Den redan införda klimat- och ursprungsdeklarationen av drivmedel vid pump är ett bra första steg för att befria konsumentmakten. Nästa steg är att miljödeklarera fordonen, både i bilhallarna och i reklamen.

English version

Stöd kampanjen genom att gilla den på facebook

Vi kan se i matbutiken var fisken är fångad och var köttdjuren är uppfödda; vi kan se om kakorna innehåller palmolja. Vi kan välja en uppsjö av matvaror med märkningar som KRAV eller Fairtrade.

I transportsektorn är det tyvärr sämre ställt med konsumentinformation. Ändå är konsumentupplysning särskilt viktig just här. Transportsektorn står för en tredjedel av Sveriges klimatpåverkan. Alla reser, alla bidrar till dess klimatpåverkan. Om vi ges chansen till upplysta val kan transportsektorns klimatpåverkan därför minska rejält.

Men klimatpåverkan är inte allt. Omställningen till fossilfrihet släpper lös enorma marknadskrafter i jakten på nya naturresurser. Fritt tillgänglig information är nödvändig för att styra dessa krafter i hållbar riktning. Annars riskerar vi att regnskogen skövlas i jakten på råvaror till biodiesel, eller att barn utnyttjas som arbetskraft i jakten på råvaror till elbilsbatterier.

Vidgad kampanj

Under parollen Jag Vill Veta drev Gröna Mobilister kampanj för att vi skulle få klimat- och ursprungsdeklaration av drivmedel vid pump. När regeringen fattade beslut om en sådan miljödeklaration i augusti 2018 bestämde vi oss för att vidga perspektivet.

Vi efterlyser nu en miljödeklaration av fordon som liknar miljödeklarationen av drivmedel. Vi efterlyser också krav på spårbarhet för fossila drivmedel. Vi samarbetar också internationellt. Vi stöttar dessutom arbetet för att ta fram klimatdeklarationer av resor, som skulle göra det möjligt att jämföra flygresor, tågresor och andra slags resor vid köptillfället.

Gröna Mobilister satte tonen för kampanjen Vi Vill Veta i sin debattartikel Släpp lös konsumentmakten i arbetet för hållbara transporter i mars 2019.

Gröna Mobilister uppmanar regeringen att förbättra den hållbarhetsrelaterade konsumentupplysningen om transporter i debattartiken Få svenska folket att hjälpa till att nå klimatmålen, publicerad i Göteborgsposten den 2 januari 2023.

Är ansvaret för omställningen till fossilfrihet personligt eller politiskt?

Gröna Mobilister anser att frågan är felställd. Den är ett utslag av ett antingen-eller-tänkande som är alltför vanligt i debatten.

Ska vi förlita oss på konsumentmakt eller på radikala politiska beslut? Ska vi satsa på klimatåtgärder i Sverige eller utomlands? Ska vi skapa ett samhälle som minskar bilberoendet eller ska vi göra bilarna mindre belastande för miljön? Är snålare bilar eller förnybara drivmedel vägen framåt? Är det elbilar som gäller eller bilar som går på biodrivmedel? Etanol eller HVO? Naturligtvis måste alla åtgärder och alla tekniska lösningar som kan bidra till en hållbar mobilitet bejakas.

I bästa fall korsbefruktar olika åtgärder och lösningar varandra. Stärkt konsumentmakt bidrar till att befolkningen blir kunnigare och mer engagerad. Detta driver politikerna framåt och underlättar de radikala besluten, som att på sikt förbjuda fossila drivmedel. Det går alltså inte att ställa det personliga ansvaret mot det politiska. Det ena underlättar det andra.

Miljödeklaration av bilar

Gröna Mobilister har drivit kampanj för miljödeklaration av bilar sedan början av år 2019. Redan sommaren 2019 fick vi stöd för idén från flera riksdagspartier. En analys utlovades i 2019 års klimatpolitiska handlingsplan. I juni 2022 presenterade Energimyndigheten ett förlag till hållbarhetsdeklaration av bilar som innefattar fordonets hela livscykel. I december 2023 föreslogs en sådan miljödeklaration i regeringens klimathandlingslpan. Läs mer.

Miljödeklaration av drivmedel

Under parollen Jag Vill Veta inledde Gröna Mobilister i mars 2013 en kampanj för att alla drivmedel skulle miljödeklareras vid pump och laddstation. Riksdag och regering tog beslut om en sådan miljödeklaration år 2018, och efter flera politiska turer infördes den år 2021. Miljödeklarationen har en del brister, och Gröna Mobilister driver på för att göra den så bra som möjligt. Föreningen arbetar också för att sprida idén till fler länder. Varje år sammanställer Gröna Mobilister den tillgängliga miljöinformationen om drivmedel i rapporten Drivmedelsfakta. Läs mer.

Spårbarhet och ursprungsmärkning av fossil energi

EU-kommiss­ionen föreslog år 2011 att alla fossila råvaror till bensin och diesel skulle spåras, men förslaget kvävdes i sin linda. Viljan att undvika rysk olja och gas efter Rysslands invasion av Ukraina har förnyat intresset att göra fossil energi spårbar och införa ursprungsmärkning. Våra politiker måste ta tag i denna fråga på nytt – och denna gång måste de leda oss ända fram till oljans källa. Läs mer.

Internationellt samarbete

Marknaden för drivmedel och fordon är global. För att miljödeklarationer och varningar vid försäljningsstället och på produkten ska få märkbar effekt på marknaden måste de införas i flera länder. Gröna Mobilister samtalar och samarbetar om dessa frågor med en rad internationella organisationer, aktivister, akademiker och politiker. Klimat- och hälsoinformation vid pump har införts i Cambridge, Massachusetts, och arbete pågår för ett liknande system på Hawaii. Läs mer.

Klimatdeklaration av resor

Gröna Mobilister förespråkar en klimatdeklaration av resor som visas i reklam och vid bokning. Den bör gälla flera resesätt som flyg, tåg och buss för att möjliggöra jämförelser. Den förra regeringen lade ett förslag till klimatdeklaration för flyg år 2021. Liberalerna förespråkar en mer heltäckande klimatdeklaration av resor i sin klimatmotion. Läs mer.

Kampanjen ger eko

Arnold Schwarzenegger hyllar den svenska klimatmärkningen av drivmedel.

Gröna Mobilisters kampanj lyfts som föredöme på sidan cool4climate.org, som drivs av Oxford Climate Policy och Environmental Change Institute.

Nedanför ges länkar till mediabevakning av de frågor Gröna Mobilister driver under parollen Vi Vill Veta, och även äldre medielänkar som rör den ursprungliga kampanjen Jag Vill Veta.

Media

SVT 26/3 2013: Svårt undvika ”fulbensin” på svenska mackar

SVT 26/3 2013: EU ställer nya krav för ursprungsmärkning

SVD 27/4 2015: Här är första macken som ursprungsmärker sin bensin

SVD 7/5 2015: Bränslebranschen ifrågasätter ursprungsmärkning

SVD 11/5 2015: Ryskt bränsle vanligare i svenska tankar

SR Plånboken 7/7 2015: Märkning av bensin – ökad import av olja från Ryssland och Nigeria  

SVT 19/8 2016: Regeringen vill miljömärka drivmedel

China Development Gateway 20/8 2016: Sweden to introduce eco-labeling for car fuels: minister

Aktuell Hållbarhet 26/2 2018: Tandlöst att inte ursprungsmärka drivmedel vid pumpen

SVT 20/3 2018: Nu ska bensinen klimatmärkas

SVT 20/3 2018: Miljöministern: ”Det ska märkas på pumpen” 

ENDS Europe 20/3 2018: Swedish fuel pumps to get eco-labels

Bloomberg Environment 17/8 2018: Sweden’s gas pumps must soon include climate impact labels

Mobility Lab 10/10 2018: We put warning labels on cigarettes. Why not on gas pumps?

Future fuel strategies 11/10 2018: Climate warning labels on fuel pumps: A taste of the future?

SVD 12/11 2018: Låt dem som tankar välja bort ful olja

The Daily Californian 12/2 2019: California needs to add eco-labels to gas pumps

San Francisco Chronicle 18/2 2019: Warming labels needed at the gas pump 

Altinget 4/3 2019: Släpp lös konsumentmakten i arbetet för hållbara transporter

International Labtag 21/3 2019: Promoting climate change awareness with labels

TT (SvD, SDS, HD, Aftonbladet, m.fl.) 7/8 2019: Rapport: hälften av all bensin har okänt ursprung

SR Ekot 7/8 2019: Hälften av all bensin och diesel har okänt ursprung

Huffington Post Canada 29/8 2019: Doug Ford’s Right. Show Ontarians The Full Price They’re Paying At The Pumps.

Norska MOTOR 1/9 2019: Norge nöler med svensk drivstoff-merking

Mobility Lab 27/9 2019: How environmental warning labels at gas pumps could change our transportation culture

Miljömagasinet 17/2 2020: Klimatvarningar på bensinpumpar

The Environmental Magazine 3/3 2020: Pumping gas: Hazardous to your health and the planet

Huffington Post 19/3 2020: Should gasoline come with a climate change warning label? These cities think so.

BMJ (British Medical Journal) 31/3 2020: We need health warning labels on points of sale of fossil fuels

The Sunday Times 31/3 2020: Plea for cigarette-style warnings on fuel pumps

The Guardian 31/3 2020: Climate-damaging products should come with smoking-style warnings

Ny Teknik 2/4 2020: Förslaget: sätt varningstext på bränslepumpar

Popular Mechanics 5/4 2020: Climate Experts Want Fossil Fuel Warning Labels At the Pump

Automotor Hungary 6/4 2020: Svédországban energiacímkét kapnak a töltőpisztolyok (Svenska bränslepumpar får energimärkning)

Altinget 17/4 2020: Jens Holm (V): Inför ursprungsmärkning av drivmedel – sluta göm er bakom Bryssel

Stuff (New Zealand) 24/4 2020: Could eco-warning labels on petrol pumps cut emissions?

Sydsvenskan 2/7 2020: Kraftringen i Lund först i världen med att miljödeklarera drivmedel

Extinction Rebellion 28/8 2020: This is an health emergency! Doctors spark mass flyposting of petrol pumps with graphic health warnings across UK

The Independent 28/8 2020: Extinction Rebellion: Tens of thousands of warning labels stuck on petrol pumps across UK as part of new campaign

Dagens Nyheter 31/10 2020: Klimatmärkning av bränsle ska ge mer konsumentmakt

NBC Boston 19/11 2020: Cambridge to place carbon emission warning labels on gas pumps

The Earthbound Report 4/12 2020: It’s time for full transparency about petrol

The Guardian 25/12 2020: Massachusetts city to post climate change warning stickers at gas stations

CleanTechnica 25/12 2020: Cambridge To Post Warning Stickers On Gas Pumps

Woxx (Luxemburg) 26/12 2020: Klimawarnung an Zapfsäulen

7News WHDH Boston 30/12 2020: Cambridge becomes first city in America to put climate warning labels on gas pumps

Forbes 31/12 2020: We Need To Start Being More Aware Of The Harm We Do When We Fill Our Tanks

The Independent 31/12 2021: Cambridge, MA is first place in US to have climate warning labels at gas pumps

Aktuell Hållbarhet 24/2 2021: Miljödeklaration vid pumpen på plats i sommar

James R. Brooks, Kristie L. Ebi, Global Challenges, published online 21/7 2021: Climate Change Warning Labels on Gas Pumps: The Role of Public Opinion Formation in Climate Change Mitigation Policies 

Treehugger 22/7 2021: Gas Pump ’Warming Labels’ Could Galvanize Support for Decarbonization Policies

The Guardian 1/10 2021: Swedish fuel retailers required to display eco-labels at pumps

Cedrec – Legislation made simple 4/10 2021: Eco-labels on fuel pumps in Sweden 

Curation. 8/10 2021: Sweden begins using eco-labels for transport fuels

Aktuell Hållbarhet 15/7 2022: ”Rysk gas kan finnas i fordonsgasen” – Energimyndigheten kritiseras för kryphål i hållbarhetsmärkningen av drivmedel

Bloomberg 19/7 2022: Where Are All the Climate Warning Labels on Gas Pumps?

Capetalk 13/9 2022: We need warning labels at the points of sale of fossil fuels, argues a health expert

Ny Teknik 17/11 2022: Sverige måste arbeta för att ursprungsmärka fossil energi

Aktuell Hållbarhet 30/11 2022: Gröna Mobilister: Så kan ett konsumenttryck för hållbarare resor skapas

Göteborgsposten 2/1 2023: Få svenska folket att hjälpa till att nå klimatmålen

Hawai’i Free Press 30/1 2023: Hawaii may become the first U.S. state with climate change warnings on all gas pumps

Honolulu Star-Advertiser 19/1 2023: Climate warning labels sought for self-service gas stations (Free version at Yahoo)

The BMJ (British Medical Journal) 10/3 2023: Sixty seconds … on petrol pumps

Teknikens värld 11/7 2023: Suvar påverkar miljön mest – oavsett drivmedel

Sharon Yadin, Cambridge University Press, published online 13/7 2023, Fighting climate change through shaming

TIME 1/11 2023: What Happens When Diners Are Shown Climate Warning Labels on Meat Dishes

Aktuell Hållbarhet 7/11 2023: Gyllene tillfälle att börja miljödeklarera bilar

Vi Bilägare 13/12 2023: Bäst och sämst diesel på macken

Vi Bilägare 22/12 2023: Nytt utsläppssystem kan göra bilkörningen dyrare

SVT Nyheter (samt inslag i Morgonstudion och Rapport) 29/12 2023: Miljöetiketter vid pump är felaktiga – vill ersätta med QR-kod

Aktuell Hållbarhet 2/1 2024: Sverige kan bli pionjär med miljödeklaration av bilar

Honolulu Civil Beat 16/2 2024: Health-Climate Warning Labels Needed On Hawaii Gas Pumps

Vi Vill Veta