Dieselbilar godkända för HVO100

Allt fler generalagenter godkänner att deras nyare dieselbilar körs på det förnybara bränslet HVO100. Detta bränsle liknar konventionell diesel så mycket att det oftast går att använda i en dieselbil utan problem. Godkännande från generalagenten krävs dock för att garantierna ska gälla. Här ger vi en översikt över de personbilsmodeller som är godkända för HVO100.

Vinjettbild: Volvo Car

HVO är en förkortning av hydrotreated vegetable oil (eller hydrogenated vegetable oil). Råvaran reagerar i tillverkningsprocessen med väte så att kolväten identiska eller mycket snarlika med dem i dieselolja skapas. Trots sitt namn kan HVO även tillverkas av animaliska fetter.

En stor del av lockelsen med HVO består i att den kemiskt sett liknar fossil diesel så mycket att den kan blandas in i höga halter i diesel utan att man frångår bränslespecifikationen EN590 för konventionell diesel MK1. Många dieselfordon kan till och med köra på 100 procent ren HVO (ofta kallad HVO100) utan att motorn behöver anpassas, och utan att fordonet påverkas negativt på längre sikt. Följaktligen växer antalet tillverkare som godkänner att deras nya diesel bilar körs på HVO100.

Modeller godkända för HVO100

Här följer en översikt av vilka personbilsmodeller med dieselmotor godkända för HVO100. Vi kan ha missat något märke som nyligen öppnat dörren för HVO100. Kontakta alltid din återförsäljare för att få exakta besked. Gröna Bilister tar inget ansvar för eventuellt felaktiga uppgifter som lämnas här. Om din bil har märkningen XTL i tanklocket är den säkert godkänd för HVO100.

 

BMW alla dieselbilar tillverkade från mars 2020 och framåt
Citroën alla dieselbilar med Euro 5- eller Euro 6-motorer Läs mer
Dacia personbilen Duster
DS alla dieselbilar med Euro 5-eller Euro 6-motorer
Fiat transportbilen Talento tillverkad efter 18 juni 2020 
Ford alla transportbilar: Transit, Connect och Custom tillverkade efter 1 juni 2019 (Läs mer), Ranger tillverkad 25 februari 2019 eller senare (Läs mer)
Isuzu alla dieselbilar från 2017 års modell
Mercedes  E-klass 220d
alla dieselbilar tillverkade från mars 2020 och framåt 
Nissan alla dieselbilar från 2006 års modell
Opel alla transportbilar
Peugeot alla dieselbilar med Euro 5- eller Euro 6-motorer
Renault de flesta dieseldrivna personbilar med start från tillverkningsvecka 48 år 2018. Transportbilarna Kangoo från tillverkningsvecka 12 år 2019, samt Master och Trafic från tillverkningsvecka 36 år 2019. Godkända modeller har märkningen XTL vid tanklocket. Läs mer
Toyota transportbilen Proace
Volkswagen alla transportbilar med Euro 6-motorer eller senare
Volkswagen-koncernen Samtliga fyrcylindriga dieselmodeller från och med modellår 2022, vilket innebär de fordon som börjar produceras kring halvårsskiftet 2021. De märken som omfattas är Volkswagen Personbilar, Volkswagen Transportbilar, Audi, SKODA, SEAT och CUPRA Läs mer
Volvo  alla nyare dieselbilar. De bilar som omfattas är samtliga modeller från SPA- och CMA-plattformarna från år 2015 och framåt som har Volvos fyrcylindriga, egentillverkade dieselmotor. Läs mer

På sajten miljofordon.se kan du söka efter de dieselbilar som är godkända för HVO100 och någon gång har klassats som miljöbilar.