Var ska vi sova den 14e februari?

Nyligen blev vi på Gröna Mobilister inbjudna till Trafikutskottet i riksdagen för att hålla en presentation den 15 februari under ett öppet sammanträde, vilket vi såklart tackade ja till. Gröna Mobilister är utspridda i delar av landet och för detta seminariet behövs våra skåningar. Seminariet börjar kl 8:45 i Stockholm, det innebär att inte ens fakirtåget* skulle vara framme i tid utan det enda alternativet är nattåget eller att åka dagen innan. Att åka dagen innan är dyrt för en ideell förening och knappt ett alternativ.

Döm av vår förvåning när det visade sig att alla sovplatser på nattåget var slutsålda, kvar finns möjligheten att åka nattåg med sittplats. Det går att klaga på komforten i liggvagnar men sittplats är faktiskt ännu värre. Sovplatser brukar aldrig vara slutsålda, varför skulle de vara slutsålda just 14 februari 2024? Nej, såklart är anledningen att sovplatser inte finns med på nattåget då vagnarna är på service på grund av den kalla vintern.

Här går det att göra sig lustig över flera saker men vi avstår den möjligheten.

Att nattågen slutar erbjuda sovplatser fram till mars månad är ett stort problem och följdeffekterna slår hårt mot de som inte bor i Stockholm med omnejd. År 2025 kommer vi se liknande problem för Göteborgare som tvingas ta sig till Stockholm via en järnväg som ska underhållas. De flesta i Norrland känner nog konstant igen sig kring hur bökigt det är att alltid behöva ta sig till Stockholm.

Vi som inte bor i Stockholm vet sedan länge att det är för mycket begärt att ibland förlägga aktiviteter på andra platser. Vi vet att Trafikverket och SJ med flera gör sitt bästa med de knappa medel som finns att tillgå.

Vi vet inte vad den kortsiktiga lösningen är eller vem vi vill skälla på, men vi vet med all säkerhet att vi antingen är betydligt fattigare eller haft dålig nattsömn när vi den 15 februari ska träffa riksdagspolitikerna i trafikutskottet.

Gröna Mobilister har det kämpigt ekonomiskt just nu. Vill du hjälpa oss att betala resekostnaden eller rentav kanske erbjuda skjuts/boende? Hör av dig till info@gronamobilister.se eller swisha via QR-koden nedan till vårt nummer 123 581 37 79.

Victor Bärring, Projektledare och kanslist för Gröna Mobilister 

*Ett tåg som går från Malmö 04:07