Gröna Mobilister på BiodrivTinget 2023

Den 6/12 var det dags för en av årets höjdpunkter, BiodrivTinget på Nalen i Stockholm. Vi möttes av en något deppig Beatrice Torgnyson Klemme som menade att mycket gick i fel riktning numera. Men med hjälp av roliga kollegor som rimmade, sjöng och visade stor talang gällande svenska dialekter samt massa bra gäster med kloka inspel slutade ändå Beatrice med mungiporna högt uppe. Gröna Mobilister var på plats och höll session i det mysiga rummet Trocadero. Sessionen handlade om ifall det är teknikförändring eller beteendeförändring som är viktigast för att lyckas minska klimatutsläppen enligt uppsatta mål. Victor Bärring, projektledare för Gröna Mobilister modererade ett samtal med Beatrice Rindevall, ordförande Naturskyddsföreningen och Caroline Drabe, VD Riksförbundet M Sverige. Ett samtal med stort engagemang från publiken:

”Det är alltid roligt med engagerad publik men lite irriterad blev jag när två i publiken direkt efter varandra snodde frågor jag hade förberett. Som tur var kom det mycket frågor och gästerna hade mycket att säga så även om det inte blev som jag tänkt så var det en mycket givande session där jag önskar vi hade haft lite mer tid.” – Victor Bärring, projektledare Gröna Mobilister.

Det är svårt att summera en session som varade i nästan en timme och där vi pratade om allt från självkörande cyklar till fula parkeringsplatser. Men rätt tydligt var att ingen trodde enkom att teknikförändringar skulle lösa utmaningar vi står inför utan snarare är beteendeförändringar något mer viktigt i sammanhanget. Frågan är bara hur beteendeförändringar ska ske, vilka är det som ska leda vägen och finns det infrastruktur som gör det rimligt att flera ska minska sitt bilkörande? Det hann vi inte reda ut helt och hållet men glädjande nog fångade BiodrivTingets sista talare Maria Wolrath-Söderberg det ämnet och redde ut hur människor lyckas, och misslyckas, ändra beteenden.

Folkets Miljöbästa Fordon

Gröna Mobilisters session avslutades med prisutdelning, Folkets Miljöbästa Fordon skulle utses. Tävlingen är helt ny och konceptet har varit att vem som helst har kunnat nominera sina tips på miljöbra fordon. Många nominerade och tävlingsledningen sållade ut några som gick direkt till gruppspel och några fick spela kvalomgång. Röstningen genomfördes på våra sociala medier samt via en enkät. När gruppspelskandidaterna var utsedda anordnade vi en Livesändning för att lotta grupperna samt snacka om kandidaterna. De fyra bästa gick sedan vidare till semifinal och återigen bjöd vi in till Livesändning. När semifinalerna var avgjorda kunde vi konstatera mycket högt valdeltagande, antalet röstande ökade ju närmare finalen vi kom och väl i finalen stod det mellan Pony 4 och Akustisk cykel.

”Att vara tävlingsledning innebär att jag har behövt förhålla mig neutral till de olika kandidaterna, vilket kändes rätt jobbigt stundtals när min favorit Pony 4 var illa ute i såväl kvalet som i gruppspelet. Men efter en imponerande semifinal och odiskutabel seger i finalen kan jag nu utropa Pony 4 till vinnare. Pony 4 är en 4-hjulig liggcykel som påminner mycket om en bil. Den kan anpassas och fylla många olika funktioner, det går även att koppla på ett släp och med ett tält på släpet finns en del likheter med en husvagn. Stort grattis Pony 4!” – Victor Bärring, projektledare Gröna Mobilister.