Bravo Tranås, inviger elbilspool!

Tranås kommun ska nu testa elbilar, och inviger imorgon onsdag en ny elbilspool. Gröna Bilister är positiva och uppmanar kommunen att byta ut alla bilar till förnybara drivmedel och el.

Tranås kommun ska nu testa två eldrivna Nissan Leaf, som laddas på Tranås Energis tre laddningsstolpar, med 100% förnybar el – eller i näranog vilket uttag som helst. Bilarna sköts av specialistfirman MoveAbout, och kan bokas av kommunanställda via intranätet.

– Väldigt roligt att Tranås nu är med i omställningen till avgasfri, klimatsmart bilism. Två bilar är bara början; det finns ingen anledning att köra på fossila bränslen längre och med ren, grön lokalproducerad el är elbilen ett lysande val, säger Mattias Goldmann, talesperson för Gröna Bilister. Dessutom finns tre elbilar sedan tidigare i drift hos de kommunala bolagen i Tranås.

Gröna Bilister har under sommaren kört Elbilsrekordet, 400 avgasfria mil från Ystad till Haparanda, och delar gärna med sig av erfarenheterna.

– En elbil kan laddas ur ett helt vanligt uttag, men i gatumiljö behövs det särskilda laddstolpar. Därför är det bra att Tranås redan har tre strategiskt placerade laddstolpar, och vi hoppas på fler, särskilt i anslutning till bostadsområden och större arbetsplatser, säger Mattias Goldmann. 

Huvudförare under Elbilsrekordet var Erika Brokvist, tjänstledig marknadschef på Tranås Energi och styrelseledamot i Gröna Bilister.

– Efter att ha sett alla satsningar som pågår runt om i landet är det extra kul att Tranås visar framfötterna och satsar på elbilar.

Gröna Bilister konstaterar att elbilsomställningen ännu går trögt i Sverige, och att det behövs en utökad satsning på laddmöjligheter för att komma förbi hönan-och-ägget-situationen. Därför är kommunernas tidiga inköp av elbilar och laddstationer helt avgörande för att få igång marknaden.