Bravo Trollhättan, med Sveriges första snabbladdare

Trollhättans stad får tre laddstationer för elbilar innan årsskiftet, och blir då först med nya laddtekniken i Sverige. Därmed kan Trollhättan bli absolut ledande i omställningen till avgasfri bilism. Gröna Bilister, som utsett Trollhättan till Miljöbilsbästa kommun, är starkt positiva.

 
Som ett led i att Trollhättan stad år 2020 ska vara fossilbränslefritt, etablerar Trollhättan Energi en snabbladdare för elbilar och laddhybrider. Laddaren sätts upp i Överby i anslutning till köpcentrum och mötesplatsen för riksvägarna 44 och 45. Snabbladdaren blir den första i Sverige som kan ladda bilar både med likström (CHAdeMO) och växelström (CCS). Därmed blir Trollhättan det första stället i Sverige där alla snabbladdningsbara elbilar kan snabbladdas .
– Många nya elbilar snabbladdas med växelström, CCS. Genom att Trollhättan är först i Sverige med denna typ av snabbladdare, blir det naturligt för bilföretagen att lansera sina nya elbilar här först – detta kan bli Sveriges nya elbils-Mecka!, säger Mattias Goldmann, talesperson för Gröna Bilister.
Gröna Bilister har under sommaren kört Elbilsrekordet, 400 avgasfria mil, och delar gärna med sig av erfarenheterna.
– En elbil kan laddas ur ett helt vanligt uttag, men i gatumiljö behövs det särskilda laddstolpar och för de som ska köra långt är snabbladdare viktiga. Det gäller till exempel taxi, budfirmor och kommunens hemtjänst. Därför är Trollhättans satsning helt rätt och kan få stor miljömässig betydelse, säger Mattias Goldmann.
Gröna Bilister konstaterar att elbilsomställningen ännu går trögt i Sverige, och att det behövs en utökad satsning på laddmöjligheter för att komma förbi hönan-och-ägget-situationen. Därför är kommunernas tidiga inköp av elbilar och laddstationer helt avgörande för att få igång marknaden.