Bravo, Umeå Energi – hittar ny affärsidé för elbilar!

Umeå Energi säljer nu laddstolpar för elbilar, med Bilinvest som första kund. Gröna Bilister, som utsett Umeå till finalist i Elbilsbästa kommun, är starkt positiva.

Umeå Energi har invigt fyra laddplatser uppe vid Bilinvests entré, och har därmed inlett en ny affärsidé – att etablera laddinfrastruktur. Umeå Energi har sedan tidigare laddstolpar i parkeringshuset Nanna.
– Snart kommer ketchupeffekten för elbilarna. Det gör att många bilaffärer, köpcentra, parkeringshus, friluftsanläggningar och andra bör vara intresserade av att sätta upp laddstolpar och laddstationer. Därför är Umeå Energis satsning helt rätt och kan få stor miljömässig betydelse, säger Mattias Goldmann.
Umeå har redan cirka trettio elbilar och laddhybrider, varav merparten körs av Umeå kommun och Umeå Energi, som beslutat att bilar som går mindre än tusen mil per år ska outsourcas eller bytas mot el-och gasbilar. Också detta mål underlättas när det finns fler laddstationer i publik miljö, samt med de två snabbladdningsstationer Umeå Energi planerar.
– En elbil kan laddas ur ett helt vanligt uttag, men i gatumiljö behövs det särskilda laddstolpar och för de som ska köra långt är snabbladdare viktiga. Det gäller till exempel taxi, budfirmor och kommunens hemtjänst. Snabbladdarna bör komma på plats så snabbt som möjligt, säger Mattias Goldmann.
Gröna Bilister har under sommaren kört Elbilsrekordet, 400 avgasfria mil, bl.a. med möten i Umeå, och delar gärna med sig av erfarenheterna.
Gröna Bilister konstaterar att elbilsomställningen ännu går trögt i Sverige, och att det behövs en utökad satsning på laddmöjligheter för att komma förbi hönan-och-ägget-situationen. Därför är kommunernas tidiga inköp av elbilar och laddstationer helt avgörande för att få igång marknaden.