Elbilsrekordet når Haparanda

Idag 20:e juni nådde Elbilsrekordet Haparanda, efter över 300 avgasfria mil. ”Det går bättre med elbil” är Gröna Bilisters budskap, samtidigt som man kartlägger kommunernas arbete för avgasfri bilism. Den kommun som gör det bästa arbetet belönas med utmärkelsen Elbilsbästa Kommun.

Under tre veckor har Elbilsrekordet rest från Ystad till Haparanda med många omvägar för att träffa kommunledningen i närmare 40 kommuner. Idag nådde elbilsrekordet Haparanda.
– Fantastiskt att vara framme i Haparanda, och fantastiskt vilket gensvar vi får i kommunerna när vi föreslår insatser för hållbar och avgasfri bilism, säger Erika Brokvist, talesperson för Gröna Bilister som körde i mål i Haparanda.
Elbilsrekordet har tre syften: Att visa att elbilen täcker alla normala bilbehov, att utmana kommunerna att göra mer för avgasfri, hållbar bilism och att samla konkreta förslag till regeringen om hur omställningen kan påskyndas.
Efter midsommar gör Elbilsrekordet en extraresa i Mälardalen och mot Falun, för att den 1 juli gå i mål i Almedalen, där utmärkelsen Elbilsbästa Kommun presenteras den 3 juli.
Nissan medverkar i Elbilsrekordet med sin Leaf, som omgående blev Årets Bil när den presenterades och som nu är världens mest sålda elbil genom tiderna. I Norge var den i april den näst mest sålda bilen alla kategorier. Leaf har högsta säkerhetsbetyg, plats för fem personer med bagage, en räckvidd på upp till tjugo mil och kan snabbladdas på 20 minuter.
– Vi är stolta över att vara med i Elbilsrekordet. Mötena med kommunledningar, media och allmänhet är också mycket värdefulla för oss, säger Alexandra Österplan, kommunikationschef för Nissan Nordic.
På elbilsrekordet.se, på Twitter och Facebook kan man följa den avgasfria resan genom Sverige. Dessutom sker en mängd lokala aktiviteter dit alla som önskar avgasfri bilism hälsas välkomna!