Gröna Bilister: Bravo Eskilstuna, skaffar fler elbilar!

Eskilstuna ska i första hand välja elbilar eller biogasbilar, och dagens fyra elbilar blir snart fler. Gröna Bilister är starkt positiva.

Eskilstuna kommun har idag 291 personbilar, varav fyra eldrivna Renault Kangoo, 95 elhybrider, 88 biogasbilar, 11 etanolbilar och 93 miljöbilsklassade bensin- och dieselbilar. När bilarna byts ut ska i första hand elbilar och biogasbilar väljas, miljöbilar är baskrav. Dagens fyra elbilar kompletteras snart med 3-4 till, två Renault Fluence för persontransporter och två Renault Kangoo för varutransporter.
– Eskilstunas byte till avgasfria bilar ger minskad klimatpåverkan, bättre luft i innerstaden och mindre buller. Dessutom är man skyddade mot allt dyrare olja, bensin och diesel. Det är rätt tänkt av kommunen, och vi räknar med att dessa elbilar snart följs av många fler, säger Mattias Goldmann, talesperson för Gröna Bilister.
Gröna Bilister är också positiva till att kommunen inte ställer eldrift mot biogas. ”Biogas minskar klimatpåverkan med ungefär 85 % och tillverkas av avfall. Det är alltså en mycket bra lösning, och vi uppmanar andra kommuner som ställer de två teknikerna mot varann att tänka om och inse att båda behövs för att ta oss ur fossilbränsleberoendet.”
Gröna Bilister har under sommaren kört Elbilsrekordet, 400 avgasfria mil, och delar gärna med sig av erfarenheterna.
– Elbilen är redo för ett stort genombrott, och kommunerna har en viktig roll i att vara tidigt ute för att skapa lokala marknader för elbilen. Dessutom har kommunen en viktig roll i att ordna laddplatser, inte minst för de som bor i lägenhet, utan eget garage att ladda i, säger Mattias Goldmann, som tidigare berömt Eskilstuna för solcellsladdaren vid järnvägsstationen.
Gröna Bilister konstaterar att elbilsomställningen ännu går trögt i Sverige, och föreslår utökade statliga incitament utöver de 40 000 kronor man nu får i supermiljöbilspremie.