Gröna Bilister utmanar Sundsvall Timrå Airport: Bli föredöme för gröna transporter!

Nya Sundsvall Timrå Airport utmanas av Gröna Bilister att bli ett internationellt föredöme i omställningen till grön bilism, med fokus på el och biogas. Gröna Bilister har redan diskuterat frågan med VD Frank Olofsson.

Elbilsrekordet besökte Sundsvall den 12 juni, dagen före Sundsvalls flygplats övergick i privat regi. Vid Elbilsrallyt diskuterade Gröna Bilisters Mattias Goldmann möjligheterna för flygplatsen att i ny regi bli ledande i arbetet för gröna transporter, under parollen ”Skön, grön flygplats.”

– En lite mindre flygplats på egna ben kan vara snabbfotad och lyhörd i omställningen till gröna transporter, med el-och gasfordon, laddmöjligheter och gasmack. Här hoppas vi mycket på Sundsvall Timrå Airport, säger Mattias Goldmann från Gröna Bilister.

Sundsvalls kommun har stora planer på att etablera snabbladdare för elbilar och att skaffa fler elbilar, och planerar sedan länge lokal gasproduktion som kn ersätta den fossila naturgas man i nuläget använder. Även busstrafiken kan gå på gas, och närliggande Domsjö har utlovat att de kan leverera stora mängder biogas om kommunen så önskar. Gröna Bilister ser flygplatsen som en viktig aktör i detta.

– Med flygplatsen som stor användare ökar förutsättningarna för lönsam gasproduktion, samtidigt som det kan bli en intressant marknad för elfordon och gasbilar. Med snabbladdare och gasmack på flygplatsen och i stan kan stora delar av taxiflottan bytas till el- och gasbilar, med stora vinster för klimatet och luftkvaliteten. 

Gröna Bilister vill ändå poängtera att tåget är bästa färdmedel för sträckan Sundsvall-Stockholm och flera andra regionala flygresor.

Elbilsrekordet körs med en Nissan Leaf, som omgående blev Årets Bil när den presenterades och som nu är världens mest sålda elbil genom tiderna. I Norge var den i april den näst mest sålda bilen alla kategorier, i Sverige ligger ingen elbil ens på topp-100 listan.

– Det behövs bättre stimulans för elbilar i Sverige, och vi föreslår en Robin Hood-skatt där de miljömässigt bästa bilarna får en rejäl bonus som betalas av de smutsigaste. På Almedalsveckan i början av juli presenterar vi ett samlat förslag där alla kommunernas synpunkter finns med, säger Mattias.

Se även www.gronamobilister.se och www.nissan.se