Helsingborg får snabbladdare för elbilar – Gröna Bilister jublar

På tisdag inviger Helsingborg sin första snabbladdare för elbilar, på Ättekulla vid Ramlösa. Gröna Bilister jublar; nu kan omställningen till avgasfri bilism ta fart!

De flesta elbilar har en räckvidd på ungefär 15 mil per laddning, vilket räcker utmärkt för över 90 % av befolkningen, särskilt i Skåne med relativt korta avstånd. Bilen laddas fullt under natten eller under en arbetsdag, men taxi, budfirmor och andra långkörare måste kunna ladda snabbare, och därför finns snabbladdare där bilen får 80 % kapacitet på 20 minuter. Helsingborgs första snabbladdare invigs på tisdag och Gröna Bilister jublar.

– Elbilen är den renaste, klimatsmartaste bilen på marknaden och med snabbladdare blir räckvidden praktiskt taget obegränsad. Nu kan omställningen till avgasfri bilism ta verklig fart, säger Mattias Goldmann, Gröna Bilister.

Sveriges transportsektor ska vara fossilbränsleoberoende år 2030, och Gröna Bilister ser snabbladdade elbilar som en viktig del i detta.

– Ju länge körsträcka man har, desto viktigare är det att man byter till utsläppsfria fordon, och med snabbladdaren kan även taxi, budfirmor och andra långkörare byta till elbil, säger Mattias Goldmann.

Öresundskraft står för driften av snabbladdaren, som placeras på McDonalds, där det tar ungefär lika lång tid att äta som det tar att ladda elbilen. Till en början har snabbladdaren CHAdeMO-teknik, vilket dagens alla vanliga elbilar använder, men den kompletteras snart med växelströmsladdare, som kommer i många framtida elbilar.

Gröna Bilister har tidigare utnämnt Helsingborgs stad med Öresundskraft till Elbilsbästa kommun, för tidigt inköp av elbilar, många laddmöjligheter i stadsmiljö och innovativ marknadsföring av elbilar genom Öresundsrallyt. Nu tillfogas snabbladdaren, utöver den snabbladdare som redan finns vid E6:an utanför Landskrona. Därtill medverkar både Gröna Bilister och Öresundskraft i projektet Nordic Electric Avenue, som bl.a. syftar till att påskynda introduktionen av elbilar i bilpool. Också här är snabbladdaren en viktig faktor.