Klimatpakt för att rädda – och världen

Igår presenterades IPCC:s klimatrapport, som pekar på att skidsäsongen kan bli en månad kortare, med allvarliga följder för Åre och Jämtland. Idag presenterar Gröna Bilisters Mattias Goldmann, på plats på Åre Höstmarknad, tre punkter för en klimatpakt.

-Klimathotet är allvarligt, det är akut och vi som är varit problemet måste ta på oss ledartröjan för att lösa det. Men i detta finns också fantastiska möjligheter, säger Mattias Goldmann, Gröna Bilister, som idag pratar om hållbar bilism på Åre Höstmarknad.

Gröna Bilister har tidigare utsett Östersund och Jämtkraft till Elbilsbästa kommun – en titel de inte fick behålla av den enda anledningen att det är ett vandringspris. Nu imponeras man av att många Åreföretag skaffat elbilar och satsar på ekoturism.

– Allt fler kommer att ställa tuffa klimatfrågor när man väljer var man ska semestra, och Åre har lagt grunden för att bli ett självklart ekoturismmål sommar som vinter, säger Mattias Goldmann som föreslår kommunen, näringslivet och besökarna en klimatpakt i tre punkter.

1)  Klimatsmarta transporter. Elbilarna i Åre är en bra början, nästa steg bör vara en snabbladdare och en biogasmack, kanske till en början portabel så att den är på plats under högsäsong.

2)  Stryk klimatvärstingarna. Skotersafari, fyrhjulingsäventyr och heliskiing är inte förenligt med klimatengagemang. Arrangörerna bör tänka om, kommunen ta bort det ur sin marknadsföring och besökarna avstå från detta – till förmån för allt annat bygden har att erbjuda.

3)  Engagera alla. Varje hotellnatt, varje måltid och varje sålt liftkort bör vara en klimathandling; minimera klimatpåverkan i varje led och kompensera den påverkan som ändå uppstår enligt FN:s regelverk. På så vis blir alla delaktiga och synligheten stor.

Mattias Goldmann pratar på Åre Höstmarknads bilmässa och finns tillgänglig under dagen för samtal och intervjuer.