Uppsala får solladdade elbilar – Gröna Bilister positiva

På lördag inviger Uppsala sitt system för solelsladdning av elbilar. Gröna Bilister gratulerar Uppsalaborna till ett viktigt steg på vägen mot hållbar bilism.

Systemet med sol-laddade elbilar inkluderar en ny laddstolpe i hörnet Sysslomansgatan/S:t Olofsgatan Ångelstaskolans solcellsanläggning och den solcellsbaserade laddstationen vid Resecentrum, som kommunen använder till sina tjänstebilar. Systemet är utvecklat av Solelia Greentech, som vunnit Gröna Bilisters ”Grönt Föredöme”.

– Elbilen är den renaste, klimatsmartaste bilen på marknaden och allra bäst är det förstås om den drivs med sol. Då är det verkligen en nollutsläppsbil!, säger Mattias Goldmann, Gröna Bilister.

Sveriges transportsektor ska vara fossilbränsleoberoende år 2030, och Gröna Bilister ser solladdade elbilar som en viktig del i detta.

– En solcellsladdare räcker inte långt för att nå det målet, nu räknar vi med en storskalig satsning på elbilar och lokal biogasproduktion, säger Mattias Goldmann.

Gröna Bilister konstaterar att elbilsomställningen ännu går trögt, och att det behövs en utökad satsning på laddmöjligheter för att komma förbi hönan-och-ägget-situationen. Därför är kommunernas tidiga inköp av elbilar och laddstationer helt avgörande för att få igång marknaden.

Invigningen sker på lördag 18 maj kl. 14-16, vid parkeringsplatsen mitt emot Ofvandahls konditori. 

Gröna Bilisters granskning av landets kommuner ur miljöbilsperspektiv finns på www.gronamobilister.se.