Gröna Bilister: Elbilsbästa Kommun 2013 – fem finalister gör upp om titeln

Med Elbilsrekordet och enkätundersökningar har Gröna Bilister granskat kommunernas arbete för hållbar bilism. 5 finalister för utmärkelsen Elbilsbästa Kommun 2013 presenteras. Onsdag 3 juli koras vinnaren på Almedalen.

– Kommunerna har nyckelrollen i omställningen till avgasfri bilism, och åtskilliga kommuner har kommit en bra bit på vägen. Men fem sticker ut särskilt och tjänar som föredöme för andra, säger Mattias Goldmann, projektledare för Elbilsrekordet.
Finalisterna är:
Gävle
Gävle kommun och Gävle Energi var tidigt ute med att lära sig – och oss andra – om hur allmänheten kan använda elbilar till vardags. Ett tjugotal elbilar har köpts in till kommunens verksamhet, med ett ambitiöst mål om 1000 bilar i Gävleborg 2016. Ett antal laddstolpar finns uppsatta, en snabbladdare är inköpt och ska sättas upp vilken dag som helst, och när den är installerad börjar Gävle Taxi köra elbil som taxi.  Det utåtriktade infoarbetet är imponerande, med elbilssalonger och annat.
Jönköping
Kommunkoncernen har ett tiotal elbilar, och prioriterar gas-och elbilar vid inköp. Det finns 13 publika laddplatser, varav sex är kommunens. Planer finns för snabbladdare men inget klart. Elbilar och laddhybrider får parkera gratis. Utåtriktade aktiviteter genomförs, bland annat med en roadshow för allmänheten. Ridklubben har samlat in pengar genom att auktionera ut en helg med elbil, sponsrat av bilhandlare. Flera bilhandlare är aktiva med att sälja elbilar i Jönköping och utmanar varandra på olika sätt.
Malmö
Vid utgången av 2015 ska Malmö stads samtliga fordon vara miljöfordon, och 75% ska drivas med el, biogas eller vätgas – redan nu har staden 50% gas- och elfordon. Man har etablerat en Solcellsladdare för bilpools-elbilar i Västra Hamnen, och flera boenden i området intill har egna elbilar knutna till bostaden. Därtill finns nu ”giraffen” på plats, som laddar elbilar med både sol och vind. Men hur länge den får stå i Malmö är oklart – andra köpare kan göra att giraffens tid i Västra Hamnen blir kort. Malmö har också varit medarrangör av Öresund Electric Car Rally, en fantastisk manifestation för avgasfri bilism.
Umeå
Kommunen och Umeå Energi har ett tjugotal elbilar och laddhybrider, inklusive flera lokalt konverterade. En plan för laddinfrastruktur har tagits fram av Umeå Energi och ska nu behandlas av kommunen. Redan nu finns ett antal publika laddställen. Ett mål är taget om att ersätta alla kommunens bilar som går kortare än 1000 mil/år med andra färdmedel eller elbil. En lokalt producerad snabbladdningsbar elbuss trafikerar flygplatsen och ytterligare två bussar är beställda. Kommunen jobbar ambitiöst med hållbart resande i stort, även med mycket utåtriktad info bland annat via Bee Green. 
Xxx
En femte kommun ska gå till final, men eftersom Elbilsrekordet fortsatt pågår är den platsen ännu öppen. Den sista finalisten presenteras fredag 29 juni.
Utom tävlan finns 2011 års vinnare Östersund och regerande mästaren Helsingborg, med stöd av Jämtkraft respektive Öresundskraft. Eftersom Elbilsbästa Kommun är ett vandringspris, kan man inte åter vinna förrän tidigast efter tre år.
– Östersund och Helsingborg hade varit i den absoluta toppen i år igen, med breda satsningar på avgasfri bilism. Här finns mycket inspiration att hämta, säger Erika Brokvist, huvudförare under Elbilsrekordet.