Gröna Bilister: Elbilsbästa Kommun 2013 – Särskilt beröm till Dala Energi

Dala Energis satsning på avgasfri bilism får särskilt beröm av Gröna Bilister och Elbilsrekordet. Bland annat har de den snyggaste laddstolpen Gröna Bilister har sett!

Gröna Bilister är förtjusta över den snabba elbilsomställningen i delarna Dalarna, där High Voltage Valley i Ludvika redan har en snabbladdare, och Dala Energi och Malungs Elnät gemensamt leasar sex elbilar som leasas vidare till kommuner och företag. Dala Energi är också ansvariga för laddstolpar i Rättvik, Leksand och Insjön och jobbar för laddinfrastruktur i Gagnef och Säter.

– Dala Energi har dessutom de snyggaste laddstolparna vi sett, med kurbitsmotiv som lyfter laddningen av elbilar till en helt ny nivå. De har också utmärkt elbilsinformation till allmänheten och är klart pådrivande gentemot kommunerna. Hade vi utsett elbolag snarare än kommuner, så hade de legat mycket bra till för utmärkelsen Elbilsbästa kommun, säger Mattias Goldmann.  Gröna Bilister är däremot besvikna på Borlänge Energi, som ännu inte gjort mycket för omställningen till avgasfri bilism. I slutändan knep Falun den femte och sista finalplatsen i Elbilbästa kommun, även de mycket tack vare sitt elbolag.

– Det finns redan 21 laddbara bilar i Falun och 14 offentliga laddplatser, och en snabbladdare invigs i september. Men mest innovativt är hur andra företag och organisationer får långtidshyra elbilar, vilket påskyndar omställningen till avgasfri bilism, säger Mattias Goldmann.

Med Elbilsrekordet har Gröna Bilister rest avgasfritt Ystad-Haparanda med åtskilliga omvägar, för att sammanställa vad som görs i landets kommuner, sprida goda exempel och uppmana kommuner, företag och enskilda att snabba på bytet till avgasfri bilism.

– Kommunerna har nyckelrollen i omställningen till avgasfri bilism, och flera åtskilliga kommuner har kommit en bra bit på vägen. Falun är definitivt en av dem, och det är i hög grad Falu Energi&Vattens förtjänst, säger Mattias Goldmann, projektledare för Elbilsrekordet.

De fem finalisterna är:

Falun

I Falun finns 14 elbilar och 7 laddhybrider, 14 offentliga laddplatser, sätter nu upp Kurbits-målade laddstolpar vid Falu gruva och inviger en snabbladdare i september vid Ica Maxi vid E16, med både CHAdeMO-laddare och växelström.  Falu Energi & Vatten har själva 6 laddbilar, varav tre långtidsuthyrs till intressenter som får bilen stripad i egna färgerna. Hemtjänsten har kört över 1000 mil med elbil, Handelsbanken ser elbilen som en del av sin marknadsföring och Beyond Skiing kör elbil som en del av arbetet med att göra Skid-VM 2015 fossilfritt. Även landshövdingen kör elbil.

Gävle

Gävle kommun och Gävle Energi var tidigt ute med att lära sig – och oss andra – om hur allmänheten kan använda elbilar till vardags. Ett tjugotal elbilar har köpts in till kommunens verksamhet, med ett ambitiöst mål om 1000 bilar i Gävleborg 2016. Ett antal laddstolpar finns uppsatta, en snabbladdare är inköpt och ska sättas upp vilken dag som helst, och när den är installerad börjar Gävle Taxi köra elbil som taxi.  Det utåtriktade infoarbetet är imponerande, med elbilssalonger och annat.

Jönköping

Kommunkoncernen har ett tiotal elbilar, och prioriterar gas-och elbilar vid inköp. Det finns 13 publika laddplatser, varav sex är kommunens. Planer finns för snabbladdare men inget klart. Elbilar och laddhybrider får parkera gratis. Utåtriktade aktiviteter genomförs, bland annat med en roadshow för allmänheten. Ridklubben har samlat in pengar genom att auktionera ut en helg med elbil, sponsrat av bilhandlare. Flera bilhandlare är aktiva med att sälja elbilar i Jönköping och utmanar varandra på olika sätt.

Malmö

Vid utgången av 2015 ska Malmö stads samtliga fordon vara miljöfordon, och 75% ska drivas med el, biogas eller vätgas – redan nu har staden 50% gas- och elfordon. Man har etablerat en

Solcellsladdare för bilpools-elbilar i Västra Hamnen, och flera boenden i området intill har egna elbilar knutna till bostaden. Därtill finns nu ”giraffen” på plats, som laddar elbilar med både sol och vind. Men hur länge den får stå i Malmö är oklart – andra köpare kan göra att giraffens tid i Västra Hamnen blir kort. Malmö har också varit medarrangör av Öresund Electric Car Rally, en fantastisk manifestation för avgasfri bilism.

Umeå

Kommunen och Umeå Energi har ett tjugotal elbilar och laddhybrider, inklusive flera lokalt konverterade. En plan för laddinfrastruktur har tagits fram av Umeå Energi och ska nu behandlas av kommunen. Redan nu finns ett antal publika laddställen. Ett mål är taget om att ersätta alla kommunens bilar som går kortare än 1000 mil/år med andra färdmedel eller elbil. En lokalt producerad snabbladdningsbar elbuss trafikerar flygplatsen och ytterligare två bussar är beställda.

Kommunen jobbar ambitiöst med hållbart resande i stort, även med mycket utåtriktad info bland annat via Bee Green.

Utom tävlan finns 2011 års vinnare Östersund och regerande mästaren Helsingborg, med stöd av Jämtkraft respektive Öresundskraft. Eftersom Elbilsbästa Kommun är ett vandringspris, kan man inte åter vinna förrän tidigast efter tre år.

– Östersund och Helsingborg hade varit i den absoluta toppen i år igen, med breda satsningar på avgasfri bilism. Här finns mycket inspiration att hämta, säger Erika Brokvist, huvudförare under Elbilsrekordet.

Se även www.gronamobilister.se