EN HALV MILJON HOTELLGÄSTER VILL HA ELBILSTAXI

6/11: EN HALV MILJON HOTELLGÄSTER VILL HA ELBILSTAXI

Hotellen runt Sigtuna och Arlanda är första hotellen i Sverige att ansluta sig till Nollzon, en ideell förening vars mål är att Sverige ska ha helt tyst och ren trafik.

– Nollzons mål är att skapa efterfrågan. När en så stark hotelldestination som Arlanda och Sigtuna efterfrågar elbilstaxi är signalen tydlig, vi behöver fler elbilar och fler snabbladdare, säger Roland Elander, chef för mobilitet på Sustainable Innovation som koordinerar initiativet.
Hotellen som är en del av Hållbar Destination Sigtuna har tidigare storsatsat på laddstolpar och alla hotell erbjuder nu elbilsladdning. Tillsammans med andra hållbarhetsinitiativ har detta lett till att Sigtuna förra året utseddes till en av de 100 mest hållbara destinationerna i världen.
– Idag har inte taxibolagen tillräckligt många elbilar för att våra gäster alltid ska få åka tyst och rent. Genom att som första hotelldestination ansluta oss till Nollzon hoppas vi kunna påverka taxibolagen att köpa fler elbilar, säger Camilla Zedendahl på Hållbar Destination.
Förutom hotellen kring Sigtuna och Arlanda, väljer också 15.500 medarbetare på bland annat Atlas Copco, IBM, Vattenfall och Riksbyggen elbilstaxi sen Nollzon startades för två månader sen. Företag registrerar sin kontorsadress på nollzon.se och ger därmed förtur till elbilstaxi när de beställer en resa till eller från arbetsplatsen. Taxi Stockholm märker redan att efterfrågan har ökat och beslutade på sin årsstämma att köpa in ett 50-tal nya elbilar.
Vägtrafiken svarar idag för nästan en tredjedel av hela Sveriges klimatutsläpp och 60 procent av all användning av fossila bränslen. Grundarna av Nollzon uppfattar taxi som en viktig startpunkt för övergången till fossilfria alternativ.
– En taxi kör cirka 12.000 mil per år och det motsvarar 7-8 privatbilar. Att ställa om taxiflottan ger en stor effekt och är därmed mycket viktigt om vi ska nå en fossilfri fordonsflotta år 2030, säger Johanna Grant ordförande för Gröna Bilister som är en av medgrundarna.
Hotellen som har anslutit sig är 1909 Sigtuna Stads Hotell, 32 rum & kök, Brook Hotels of Sweden, Best Western Arlanda Hotellby, Clarion Hotel Arlanda Airport, Good Morning Hotels Stockholm Arlanda, Hotell Kristina, IFL Kämpasten, Rosersberg Slottshotell, Sigtunahöjden Hotell & Konferens, Sigtunastiftelsen Hotell & Konferens, Stora Brännbo Konferens, Hotell Wenngarn och Destination Sigtuna.
Bildmaterial finns på sust.se/press