Välkommen på prisutdelning till Miljöbästa Bil 2021 den 6 september i Borgvik

Den 6 september kl 15.00 bjuder Gröna Bilister in till prisutdelning i tävlingen Miljöbästa Bil 2021. Evenemanget hålls i Borgvik, ofta kallad Värmlands vagga. Alla finalister får diplom av rallyprofilen Tina Thörner och landshövding Georg Andrén. Ta chansen att bekanta er med finalistbilarna, och samtala om möjligheter och hinder för omställning till hållbar mobilitet på landsbygden.

Vinjettfoto: Monica Andersson

Gröna Bilister har nominerat fyrtio bilmodeller till utmärkelsen Miljöbästa Bil 2021. En oberoende expertjury har valt ut sju finalister bland dessa. Påverkan på klimat och miljö vid biltillverkningen kan vara minst lika stor som vid körningen. En färsk rapport från Gröna Bilister visar att det är svårt att få information om hur hållbar biltillverkningen är, men att det finns hopp om förbättring. Vi har utsett bilmärkena Polestar, Volvo Cars och VW till finalister i den separata tävlingskategorin livscykelanalys och transparens.

Vinnare och finalister kommer att få diplom av rallyprofilen Tina Thörner och landshövding Georg Andrén, tillsammans med Gröna Bilisters ordförande Marie Pellas.

Vi samtalar om möjligheter och hinder för omställning tillhållbar mobilitet på landsbygden med kommunalråd Malin Hagström (S) och näringslivschef Maria Röhr i Grums kommun, samt regionråd Jesper Johansson (Mp) i Region Värmland.

– Det är i våra städer de allra bästa alternativen till bilen finns. Därför söker vi oss ut på landsbygden med framtidens bilar, där de verkligen kommer att behövas, säger Marie Pellas. Och var passar det bättre att väcka uppmärksamhet kring de bästa miljöbilarna än i biltokiga Värmland?

Även på de platser där vi är beroende av bilen i vår vardag kan vi göra skillnad genom att köra smart och snålt. Den välkända rallyprofilen Tina Thörner är Race Director för FIA Smart Driving Challenge, och hon berättar mer om detta.

– Bruket i Borgvik levererade järn till Eiffeltornet, som symboliserar det sena artonhundratalets gränslösa tro på industrialisering, säger Marie Pellas. Nu är det en annan slags resurssnål teknik och framtidstro som gäller. Vi ser fram emot att låta gammalt och nytt mötas vid den gamla hyttruinen i Borgvik.

Program med ungefärliga hålltider

Plats: Hyttruinen och Kungskvarnen, Kvarnvägen 1, 664 95 Borgvik

15.00 Gröna Bilisters ordförande Marie Pellas och projektledare Per Östborn hälsar välkomna och berättar om tävlingen Miljöbästa Bil 2021

15.10 Ann-Louise Pettersson, ordförande i Borgviks hembygdsförening, berättar om ortens historia

15.15 Kommunalråd Malin Hagström (S) och näringslivschef Maria Röhr talar om möjligheter och hinder för omställning tillhållbar mobilitet i en liten kommun som Grums

15.20 Regionråd Jesper Johansson (Mp) berättar om vad som är på gång i Region Värmland för att gynna miljöbilar och hållbar mobilitet

15.25 Tina Thörner berättar om FIA Smart Driving Challenge

15.35 Diplom delas ut till finalister och vinnare av Tina Thörner och landshövding Georg Andrén, som ger motiveringar till vinnarna.

15.45 Forsöppning och fotografering

15.50 Mingel med värmländskt tilltugg

16.10 Möjlighet att bekanta sig med finalistbilarna, ställa frågor och provköra några av dem.

Anmälan

Vid dåligt väder flyttas minglet in i stora salongen i Kungskvarnen, som ligger intill hyttruinen. På grund av covidrestriktioner vid inomhusevenemang begränsar vi därför antalet närvarande som erbjuds mingel med tilltugg till femtio. För er som inte fått en särskild inbjudan till evenemanget krävs anmälan för att vara säker på en plats på minglet. Först till kvarn gäller.

Anmäl er här.

Alla är välkomna att utan anmälan närvara vid prisutdelningen i hyttruinen och bekanta er med bilarna efteråt. Vi tänker på att hålla avstånd till varandra.

Finalistbilar på plats med märkesrepresentanter

Hyundai IONIQ electric (finalist Miljöbästa Bil 2021)

Hyundai KONA electric (finalist Miljöbästa Bil 2021)

Kia e-Niro (finalist Miljöbästa Bil 2021)

Peugeot e-Traveller/Expert (finalist Miljöbästa Bil 2021)

Polestar 2 (finalist Livscykelanalys och transparens)

SKODA ENYAQ (finalist Miljöbästa Bil 2021)

Tesla Model 3 (finalist Miljöbästa Bil 2021)

VW ID.4 (finalist Miljöbästa Bil 2021, samt Livscykelanalys och transparens) 

Vid dåligt väder blir det mingel och tilltugg i salongen på andra våningen på Kungskvarnens restaurang. Foto: Monica Andersson

 

Vid frågor, kontakta Per Östborn, projektledare Miljöbästa Bil 2021, per.ostborn@gronamobilister.se