”Winter is coming” gäller för alla cyklister, men låt inte snö, mörker, slask eller halkskräck göra att du ställer cykeln eller elcykeln på vintern. Att vintercykla går i de flesta fall utmärkt. Framförallt handlar det om två saker; att känna sig varm och trygg. Initialt kan detta kräva lite extra utrustning, men när du väl har allt på plats är det bara att ge dig ut på de, förhoppningsvis plogade och oftast mer folkfria cykelvägarna, och njuta av vinterns friska luft.
Vad ska jag tänka på? Vi bad Johan Furenmo på Cykloteket att dela med sig av sina bästa tips.
- Komplettera din cykel med ett par bra vinterdäck och i viss mån även stänkskärmar för att komma fram torrskodd. Som alltid ska du ha bra belysning, både fram och bak, reflexer och ringklocka.
- Klä dig enligt skalmetoden. Börja inifrån och bygg sedan på i takt med att kylan tilltar. Ytterplagget bör alltid vara någon form av vindtätt material som har förmåga att andas. Händer och fötter är alltid utsatta områden. Använd gärna en tunn liner under ytterhandsken om det är kallt. På fötterna rekommenderar vi skoskydd utanpå dina skor som även skyddar vid regn, alternativt vinterskor.
- Under vintertid bör du alltid vara mer vaksam på trafiken runt omkring. Om det blir halt har alla svårare att stanna, oavsett om man har vinterdäck eller inte. Respektera varandra och stanna alltid för rött ljus. Sist men inte minst, ju mer man rör sig desto friskare blir man och alla har något att vinna. Och inte att förglömma, det är roligt att cykla!
Jag tycker att vintercykling har ett egenvärde. Att jag rör på mig utomhus en stund varje dag och året runt, förhöjer livskänslan. Det gör mig starkare både fysiskt och psykiskt och jag blir mer sugen på livet helt enkelt.
Kristoffer Labbart, vintercyklist i Stockholm
Vill du ta del av fler tips och inspiration för att bli en mobilist eller resa mer hållbart?
Här kan du beställa eller ladda ned ditt eget exemplar av guiden ”Mobilisten- Goda idéer för moderna bilister”.