Elbilsrekordet inleds: Med elbil Ystad-Haparanda

Imorgon, fredagen den 31 maj går startskottet för Elbilsrekordet, Ystad-Haparanda med elbil. ”Det går bättre med elbil” är Gröna Bilisters budskap, samtidigt som man kartlägger kommunernas arbete för avgasfri bilism. Den kommun som gör det bästa arbetet belönas med utmärkelsen Elbilsbästa Kommun.

Turnén går från Ystad till Haparanda, med träffar med kommunledningen i närmare 40 kommuner och en mängd andra aktiviteter under resan.

– Vi vill visa att det går att köra elbil genom hela vårt avlånga land, och att det nu finns elbilar som uppfyller de allra flestas behov och önskemål. Och så ska vi ha väldigt kul på vägen, säger Mattias Goldmann, projektledare på Gröna Bilister och en av förarna.

Elbilsrekordet startar fredag den 31 maj i Ystad och den 20 juni ska bilen vara framme i Haparanda. Däremellan träffar Elbilsrekordet kommunledningen för över trettio kommuner för att diskutera omställningen till avgasfri bilism. Den 3 juli presenteras utmärkelsen Elbilsbästa Kommun på Almedalen.

Nissan medverkar i Elbilsrekordet med sin Leaf, som omgående blev Årets Bil när den presenterades och som nu är världens mest sålda elbil genom tiderna. I Norge var den i april den näst mest sålda bilen alla kategorier. Leaf har högsta säkerhetsbetyg, plats för fem personer med bagage, en räckvidd på upp till tjugo mil och kan snabbladdas på 20 minuter.

– Vi är stolta över att vara med i Elbilsrekordet. Mötena med kommunledningar, media och allmänhet är också mycket värdefulla för oss, säger Alexandra Österplan, kommunikationschef för Nissan Nordic.

Se även www.gronamobilister.se och www.nissan.se