Gröna Bilister: Förverkliga snabbladdningsplanerna, Falkenberg!

Falkenberg planerar Hallands första snabbladdare för elbilar, där en elbil kan laddas på 20 minuter istället för 6-8 timmar. Gröna Bilister uppmanar kommunen att förverkliga planerna, som får stor betydelse för omställningen till hållbar bilism.

– De allra flesta kommer att ladda sin elbil hemma över natten och kanske på jobbet över dagen. Men för att de som kör långt behövs snabbladdare, i de största städerna och längs Europavägarna. Därför får en snabbladdare i Falkenberg stor betydelse, säger Mattias Goldmann, Gröna Bilister.

Falkenbergs kommunstyrelseordförande har enligt uppgift vänt sig till energibolaget Öresundskraft, som i vår ska uppföra en snabbladdare i Helsingborg. Öresundskraft medverkar, liksom Gröna Bilister, i NEA, Nordic Electric Avenue, som arbetar för att det ska bli lättare att köra elbil längs västkusten.

– En snabbladdare i Falkenberg gör vårt arbete lättare och kommer att få fler att våga lämna fossilbränslebilen bakom sig, säger Mattias Goldmann.

Det finns snabbladdare för både likström och växelström, och nästan inga bilar kan ladda på båda. Därför är det viktigt att hitta en lösning så att så många som möjligt kan ladda sin elbil och åka vidare. Placeringen av snabbladdaren är också viktig.

– Elbilen är en bil och personen bakom ratten är en människa. Därför är det viktigt att det går att torka vindrutan, fylla luft på däcken och ta en kopp kaffe under tiden bilen snabbladdar. Det missar många, avslutar Mattias.

Gröna Bilisters granskning av landets kommuner ur miljöbilsperspektiv finns på www.gronamobilister.se.