Gröna Bilister välkomnar Bohusläns första snabbladdare

Orust får Bohusläns första snabbladdare för elbilar. Laddaren får stor betydelse för möjligheten att byta till avgasfri bilism, enligt Gröna Bilister som uppmanar kommunen att skaffa elbilar.

– De allra flesta kommer att ladda sin elbil hemma över natten och kanske på jobbet över dagen. Men för att de som kör långt behövs snabbladdare, i och kring de största städerna och längs de större vägarna. Därför får en snabbladdare i Orust stor betydelse, säger Mattias Goldmann, Gröna Bilister.

Med snabbladdaren, där en elbil laddar på tjugo minuter, kan man köra elbil hela vägen från Svinesund till Göteborg och därefter vidare till Danmark och kontinenten.

– En snabbladdare i Orust gör vårt arbete lättare och kommer att få fler att våga lämna fossilbränslebilen bakom sig, säger Mattias Goldmann.

Vissa elbilar snabbladdar på likström, andra på växelström. Därför är det Gröna Bilister mycket positiva till att snabbladdaren i Orust, som kommer från svenska tillverkaren Garo, klarar båda tekniker.

Gröna Bilister vill särskilt lyfta fram vikten av var snabbladdaren placeras.

– Elbilen är en bil och personen bakom ratten är en människa. Därför är det viktigt att det går att torka vindrutan, fylla luft på däcken och ta en kopp kaffe under tiden bilen snabbladdar. Det missar många, avslutar Mattias.

Gröna Bilisters granskning av landets kommuner ur miljöbilsperspektiv finns på www.gronamobilister.se.