Nollzon – Näringslivet efterfrågar elbilstaxi

2/3: Nollzon – Näringslivet efterfrågar elbilstaxi

Alla medarbetare på DHL, WSP och Green Cargo i Stockholm ger nu förtur till elbilstaxitaxi för resor till och från jobbet.

Regeringen har satt som mål att Sverige ska ha en fossilfri fordonsflotta 2030. För att nå målet måste elbilsförsäljningen ta fart men vem investerar i elbilar om det inte finns snabbladdare och vem investerar i snabbladdare om det inte finns elbilar? Det är frågan som Nollzon, en ideell förening grundad av Vattenfall, IBM, ABB, Gröna Bilister och Sustainable Innovation, vill lösa.
– DHL arbetar kontinuerligt med att reducera den miljö- och hälsopåverkan som transporterna genererar och vi behöver själva en infrastruktur i städerna för att kunna transportera gods i eldistributionsfordon, säger Ylva Öhrnell, Miljöchef på DHL Freight.
Nollzons mål är att skapa efterfrågan på elbilstaxi. När tiotusentals anställda inom näringslivet automatiskt prioriterar elbilstaxi måste taxibolagen möta den växande efterfrågan. Detta kommer i sin tur även att leda till fler snabbladdare då behovet för laddning ökar.
– Vi på WSP arbetar dagligen med hållbar stadsplanering och Nollzon är därför ett självklart initiativ att gå med i, säger Magnus Meyer, VD på WSP och fortsätter: det är ett enkelt sätt att snabba på omställningen till mer klimatsmarta transporter både till nytta för våra medarbetare och hela samhället.
Idag är cirka 33 000 medarbetare på över 100 företag anslutna och ges därmed förtur till elbilstaxi. Företag ansluter sig via www.nollzon.se där man registrerar sin adress.
Redan idag inspirerar Nollzon taxi att köpa fler elbilar. Taxi Stockholm har lovat att fyrdubbla sin elbilsflotta under 2016 och nyligen berättade även Taxi 020 att de kommer satsa på elbilen Tesla. En taxi kör cirka 12 000 mil per år vilket motsvarar 7-8 privatbilar. Att ställa om taxiflottan till eldrivna fordon ger därför stor effekt.
Vägtrafiken svarar idag för nästan en tredjedel av hela Sveriges klimatutsläpp och 60 procent av all användning av fossila bränslen. Nollzons grundare uppfattar taxi som en viktig startpunkt för övergången till fossilfria alternativ.