Miljöpris till Audi, Kia, Polestar och VW för arbetet med livscykelanalys och transparens

Gröna Mobilister har samlat in information om bilföretagens arbete med livscykelanalys och transparens till rapporten På väg mot transparent och hållbar biltillverkning? Nu delar vi ut utmärkelsen Grönt föredöme till Audi, Kia, Polestar och VW för framsynt arbete med dessa frågor.

Mycket har hänt de senaste åren när det gäller bilföretagens arbete med att analysera hållbarheten hos sina produkter i livscykelperspektiv, och att bejaka transparens i råvaru- och värdekedjan.

Mycket händer också i politiken. Den 14 juni 2023 röstade Europaparlamentet genom EU:s nya batteriförordning, som innehåller krav på spårbarhet och klimatdeklaration av elbilsbatterier. Så småningom ska andelen återvunnet material deklareras. Denna andel ska gradvis öka.

Som del av EU:s paket Fit for 55 togs beslut att senast den 31 december 2025 införa en standardiserad metod inom EU för att utföra livscykelanalys (LCA) av bilar.

I Sverige har ett förslag från Energimyndigheten till miljödeklaration av bilar med livscykelperspektiv nyligen varit ute på remiss. Detta förslag kommer att diskuteras med riksdagspolitiker och bilbransch på Gröna Mobilisters seminarium Miljödeklaration av bilar på väg – hur ska den styras i mål? i Visby den 30 juni.  

I den nyligen publicerade rapporten På väg mot transparent och hållbar biltillverkning? framgår att det finns en kvardröjande ambivalens till transparens i delar av bilbranschen. Det gäller inte alls Audi, Kia, Polestar och VW, som nu får utmärkelsen Grönt föredöme av Gröna Mobilister. Motiveringen lyder:

För föredömligt arbete med livscykelanalys av bilar och bejakande av transparens

Dessa fyra företag är framstående på flera sätt:

  • De har publicerat fylliga LCA för flera av sina bilmodeller, där klimatpåverkan vid tillverkningen framgår. Polestar och hela VW-koncernen har dessutom lovat att publicera sådana LCA för samtliga kommande bilmodeller.

  • De är positiva till krav från EU på standardiserade LCA av personbilar som görs tillgängliga för allmänheten.

  • De är positiva till att data från sådana LCA visas på en svensk miljödeklaration av fordon.

  • De är positiva till att klimatpåverkan och andelen återvunnet material hos elbilsbatterier visas på en svensk miljödeklaration av fordon, utifrån data som blir tillgängliga enligt EU:s batteriförordning.

Redan år 2019 uttryckte Volvo Cars uppskattning för att Gröna Mobilister tar upp frågan om LCA, och de välkomnade arbetet inom EU för att standardisera LCA så att de kan användas som konsumentupplysning.

Nu avvisar dock Volvo Cars en europeisk LCA-standard, och vill i stället se ett globalt regelverk. De deltar i en arbetsgrupp hos UN-ECE med detta mål i sikte. Om Volvo Cars dessutom bejakat EU:s arbete hade även de utnämnts till Grönt föredöme.

– Gröna Mobilister gratulerar Audi, Kia, Polestar och VW till utmärkelsen, säger föreningens ordförande Jesper Johansson. Vi hoppas att andra bilföretag inspireras av dessa gröna föredömen. Biltillverkningen blir inte hållbar bara för att den görs transparent, men den måste göras transparent för att ha en chans att bli hållbar.

De vinnande bilföretagen kommer att uppmärksammas under Almedalsveckan, på Gröna Mobilisters seminarium om miljödeklaration av bilar den 30 juni.

Om utmärkelsen

Gröna Mobilister delar då och då ut utmärkelsen Grönt föredöme till företag som visar framfötterna i arbetet för hållbar mobilitet.

All information från bilföretagen som ligger till grund för utmärkelsen är samlad i avsnitt 6 i rapporten På väg mot transparent och hållbar biltillverkning? Gröna Mobilister har gjort en kvalitativ värdering av detta underlag vid urvalet av de fyra pristagarna.

Mer information

Kom gärna till seminariet Miljödeklaration av bilar på väg – hur ska den styras i mål? i Visby den 30 juni kl. 08.00-09.30

Rapporten På väg mot transparent och hållbar biltillverkning?, framtagen av Gröna Mobilister inom projektet Hållbara elbilar och laddning i landsbygd, som drivs tillsammans med BioDriv Öst med stöd av Region Uppsala

Bloggposten Banta Bilen! Tillverkarnas livscykelanalyser visar SUV:arnas klimatpåverkan

Gröna Mobilisters kampanj Vi Vill Veta! för miljödeklaration av bilar